De 27e editie van Vlietpop is waarschijnlijk de laatste geweest. Er komt in 2012 in ieder geval geen 28e editie van het jaarlijkse gratis toegankelijke festival in Leidschendam-Voorburg. Het bestuur van Stichting Poplife (al sinds 1985 de organisator van Vlietpop) ziet geen mogelijkheden meer het festival nog langer te financieren. Nu het doek valt voor Vlietpop verdwijnt één van de oudste gratis festivals uit in ieder geval de regio en zelfs Nederland. Jaarlijkse bezochten tienduizenden mensen het festival, met als hoogtepunt 25.000 bezoekers bij het 25-jarig jubileum in 2009.
Vlietpop heeft de laatste jaren te maken gehad met een opeenhoping van tegenslagen. De economisch zware tijden maakten het de laatste jaren bijzonder moeilijk om sponsors te vinden. Bedrijven hielden de hand op de knip. Daarnaast wordt de jaarlijkse gemeentelijke subsidie de komende twee jaren tot wel geteld nul euro afgebouwd in verband met bezuinigingen. Dit heeft tot gevolg dat ook landelijke fondsen, die hun subsidie baseren op de bijdrage van de gemeente, de subsidie (sterk) verlagen of zelfs opheffen. Tenslotte is de vaste locatie van Vlietpop –het Leidschendamse Zijdepark- na de herinrichting van 2011 door zowel de gemeente als de organisatie zelf ongeschikt bevonden om het festival nog te laten plaatsvinden. Al deze factoren samen maken het voor het bestuur onmogelijk om een volgende editie te organiseren.
Vlietpop heeft in haar bestaan als opstap gediend voor vele grote landelijke acts. Of het gaat om De Dijk, Kane, Anouk, Di-rect, of Within Temptation, allen stonden op het Vlietpop-podium voordat de mensen in Nederland bekend waren met deze nu al decennia lang succesvolle acts. Ook acts die wel al landelijke bekendheid genoten en genieten betraden het Vlietpoppodium. Herman Brood, Van Dik Hout, Henk Westbroek, Band Zonder Banaan, Voicst, The Gathering, Jovink en de Voederbietels, Osdorp Posse, After Forever, The Sheer, Peter Pan Speedrock, 2 Brothers on the 4th Flour, Candy Dulfer, Pater Moeskroen, Kraak en Smaak. De lijst van Vlietpop bezoekende bands lijkt oneindig.
Uiteraard zijn er veel mensen teleurgesteld, het bestuur van Stichting Poplife voorop. Directeur Rob Folkers over het einde van Vlietpop:”Ik kan er nog steeds niet over uit. Vanaf 1985 hebben met we met in totaal honderden verschillende vrijwilligers iedere keer een fantastisch feest georganiseerd voor de Leidschendammers. 27 jaar heb ik de kar mogen trekken. En dan houdt het nu opeens op: raar hoor!”. Penningmeester Ruud Martinius verklaart:“We kunnen het risico niet nemen dat wij persoonlijk financieel aansprakelijk worden gesteld. Om entree te gaan vragen zien we ook niet als een optie. Dan moet je met grotere namen komen en loop je ook weer risico. Bovendien verwacht ik dan nog minder bijdragen van fondsen en bedrijven.” Persvoorlichter Ruud van der Lans vult aan: “De laatste jaren hebben we alle zeilen bij moeten zetten om Vlietpop überhaupt nog mogelijk te maken voor al die duizenden mensen in Leidschendam en de regio. Medewerkers werkten het hele jaar door keihard en staken soms honderden uren in de organisatie, maar eens houdt het op. Het is erg triest, maar helaas de keiharde werkelijkheid. Geen Vlietpop meer……”