Afgelopen week maakte R.E.M. bekend na 31 jaar te stoppen met de band. Begonnen als Rapid Eye Movement duurde het elf jaar voor de band van Michael Stipe in Nederland doorbrak. Vanaf dat moment is R.E.M. niet meer weg te denken uit de hitparades en scoorde de rock-band uit Athens, Georgia maar liefst 19 hits in de single top 100. Als eerbetoon aan R.E.M. maakten we een Top 10 van de grootste hits van de band:
10 Aftermath: De tweede single van ‘Around the Sun’ haalde in Nederland de 44e positie. Alleen in Engeland kwam het nummer hoger uit, op nummer 41. Waarschijnlijk heeft dat er mee te maken dat een deel van de videoclip in Londen is opgenomen. Het nummer is als uit een samenleving met louter negatieve eigenschappen waarin men beslist niet zou willen leven. De negatieve teneur van het nummer zou een reden kunnen zijn voor het matige succes.
09 Supernatural Superserious: Debuutsingle van het veertiende album van R.E.M. ‘Accelerate’. Oorspronkelijk heette het nummer ‘Disguised’ en zo staat het ook op ‘Live at the Olympia’. Chris Martin van Coldplay raadde de band aan de titel te veranderen en zo geschiedde. Het nummer is speciaal uitgebracht voor ‘Record Store Day 2008’ en haalde in Nederland plek nummer 44 in de single top 100.
08 Leaving New York: In 2004 verscheen de eerste single van het album ‘Around the Sun’. Deed het goed in Engeland met een top 5 notering, in Nederland kwam het nummer tot plek 43. Vreemd genoeg haalde het nummer in de Verenigde Staten niet eens de Billboard top 100, mede door slechte promotie. Het was het eerste nummer van de band dat als debuutsingle van een album niet de Amerikaanse hitlijste kwam sinds 1985 (Can’t get there from here’)
07 Strange Currencies: Het nummer uit 1995 lijkt oorspronkelijk sterk op ‘Everybody Hurts’ en was daarom bijna niet op ‘Monster’ verschenen. Het nummer kwam in Nederland tot plek 41, mede omdat de gitaarlijnen iets werden herschreven. In de Engelstalige landen deed het nummer het erg goed, met meerdere top 10 verschijningen.
06 Bang and Blame: Het nummer van ‘Monster’ was een van de grootste successen van de band sinds ‘Shiny Happy People’. In Nederland kwam het niet verder dan de 24e plek in de hitlijsten, in andere landen op de wereldbol kwam het aanzienlijk hoger terecht. De platenmaatschappij was er minder blij mee en liet het van het Greatest Hits album ‘In Time: The best of R.E.M 1988-2003’ weg.
05 What’s the frequency, Kenneth?: De eerste track van het album ‘Monster’ uit 1994. De titel komt van de one-liner waarmee William Tager nieuwslezer Dan Rather aansprak, alvorens hem aan te vallen. Het nummer, dat in Nederland tot plek 21 kwam, is een van de meest gespeelde nummers tijdens optredens geweest van R.E.M.
04 Shiny Happy People: Het vrolijke duet van R.E.M. met Kate Pierson van de B 52’s kwam in 1991 tot de 13e plek in de top 100. Ondanks het grote succes werd het poppy nummer in verschillende lijstjes over de wereld gekozen tot een van de slechtste nummers door een grote artiest ooit gemaakt. Het was bedoeld als titeltrack van de serie ‘Friends’, maar werd kort voor de start van de populaire serie vervangen door ‘I’ll be there for you’ van de tot dan toe in Nederland onbekende band ‘The Rembrands’.
03 Drive: De eerste single van het succesalbum ‘Automatic for the People’ kwam in de hitlijsten in 1992 tot een 13e plaats. Als extra track op een van de verschillende versies van de single staat een cover van Leonard Cohen ‘First we take Manhattan’, opgenomen voor een tribute-album voor de zanger. Ondanks het succes van ‘Drive’, staat het nummer niet op ‘In Time: The best of R.E.M. 1988-2003’
02 Everybody Hurts: Ook al afkomstig datzelfde succesalbum ‘Automatic for the People’. Het was in 1993 de tweede top 10 hit in de single top 100. Grotendeels geschreven door drummer Bill Berry speelt de drummer echter niet mee op het nummer. Een drumcomputer was Berry’s vervanger op het album. In 2010 is ‘Everybody Hurts’ nogmaals opgenomen, nu door o.a. Robbie Williams, Mariah Carey en Rod Stewart. De opbrengsten van het nummer, dat oorspronkelijk was bedoelt om mensen met zelfmoordgedachten weer hoop te geven, gingen naar de slachtoffers van de orkaan in Haïti.
01 Losing My Religion: De eerste single van R.E.M. is meteen de grootste geweest. In 1991 uitgebracht, heeft het nummer niets met religie te maken. ‘Losing my religion’ is een Amerikaanse uitdrukking om te benadrukken dat je uitgeput bent. Het scheelde niet veel of het nummer was nooit uitgekomen omdat de platenmaatschappij het nummer niet zag zitten. Nederland is overigens het enige land waar de single op nummer één eindigde.