Iedere week komen er tientallen nieuwe albums binnen op de redactie van Maxazine. Veel te veel om ze allemaal te beluisteren, laat staan te recenseren. Iedere dag één recensie zorgt er voor dat er te veel albums blijven liggen. En dat is zonde. Daarom plaatsen we iedere zondag een overzicht van albums die op de redactie binnenkomen in korte recensies.
Bruce Cockburn – O Sun O Moon
Deze Canadese singer-songwriter nadert zijn 78e verjaardag (27 mei 1945), maar van pensioen is nog geen sprake. Onlangs verscheen zijn vierendertigste album ‘O Sun O Moon’ met daarop twaalf zelfgeschreven nummers, waarvan één in samenwerking met Susan Aglukark. De eerste jaren nadat hij voor het eerst een gitaar oppakt en pianoles krijgt is hij nog zoekende. Hij wil jazzmuzikant worden, reist naar Parijs waar hij op straat speelt, wordt lid van allerlei bandjes. In de zeventiger jaren went hij zich tot de folkmuziek, wordt born-again christian en omarmt de zorg voor het milieu en dat van achtergestelde bevolkingsgroepen, zoals de oorspronkelijk bevolking van Amerika. Op zijn nieuwe album ‘O Sun O Moon’ wordt Cockburn gesteund door onder meer Colin Linden (gitaar), die ook verantwoordelijk is voor de productie, Viktor Kraus (contrabas) en een handvol anderen. Muzikaal bevinden we ons nog steeds midden in de Amerikaanse folkmuziek met raakvlakken als blues en jazz. Wat de inhoud van de teksten betreft put Cockburn nog steeds uit zijn persoonlijke leven en zijn blik op de wereld. De globale opwarming en de desastreuze gevolgen ervan, de behandeling door de banken van mensen die alles zijn kwijt geraakt passeren de revue. Luister bijvoorbeeld naar het samen met de Inuit folkzangeres samen geschreven en gezongen ‘To Keep The World We Know’. Een van de boodschappen, die de luisteraar meekrijgt is te horen in ‘When The Spirit Walks In The Room’, namelijk ‘we’re but threads upon the loom’. Het maakt niet uit wie of waar je bent, we maken allemaal deel uit van het weefsel. Mooi album. (Eric Campfens) (7/10) (True North)
Black Sabbath – Live Evil (Super Deluxe)
Hoera! Één van de beste live-albums ooit gemaakt wordt uitgebracht in een Super Deluxe uitgave. Je kunt kiezen tussen een 4LP Boxset of een 4CD Boxset. Beide Boxsets bevatten een 1982 ‘Mob Rules’ tour replica kleurenposter en een 1982 ‘Mob Rules’ tour replica concert boek. Het boek bij de LP Boxset bevat 40 pagina’s en het boek bij de CD Boxset telt zelfs nog 20 pagina’s meer (vraag me niet waarom). Voor degenen die niet bekend zijn met het album een korte geschiedenisles en daarna kan iedereen achter zijn of haar PC gaan zitten om deze Boxset te gaan bestellen. ‘Live Evil’ is het eerste officiële live-album dat Black Sabbath heeft uitgebracht. Het in 1980 uitgebrachte ‘Live at Last’ met Ozzy Osbourne en Bill Ward was gereleased zonder toestemming en wetenschap van de band en kan dus beschouwd worden als een bootleg. Dit is de eerste reden die Tony Iommi geeft voor het uitbrengen van ‘Live Evil’. De tweede reden is dat voormalig leadzanger Ozzy Osbourne in 1982 het live-album ‘Speak Of The Devil’ uitbrengt met hierop alleen maar Black Sabbath nummers. Iets waar Tony Iommi niet blij mee was om maar eens mild uit te drukken. Een tijdloos document voor iedere (Hard)Rock-fan. (Ad Keepers) (9/10) (BMG)
Buckcherry – Vol. 10
De albumtitel doet het al enigszins vermoeden, dit is dus alweer het tiende album van de Amerikaanse rockband Buckcherry. Ze hadden in de 00’s zeker aan de andere kant redelijk wat hitjes waarvan de bekendste ‘Crazy Bitch’. Op dit nieuwe album laat Buckcherry zich horen hoe we van ze gewend zijn. Mede direct herkenbaar door de vocalen van Josh Todd. Al had de ballade ‘Feels Like Love’ voor mij achterwege mogen blijven. Het is niet bepaald een goede match met de rauwe stem. Misschien had een verbroken relatie ballad beter gepast aangezien dan de ‘’pijn’’ in de stem zo over kan komen. Gelukkig beukt ‘One And Only’ erna daarna weer lekker in. Catchy hard rock, pakkende refreinen, goed gitaarwerk. Weinig op aan te merken, zij het weinig vernieuwend. (Rik Moors) (7/10) (Round Hill Records)
Bruce Katz Band – Connections
Bruce Katz kan terugkijken op een indrukwekkende carrière. Hij speelt piano, orgel en basgitaar, studeerde aan het Berklee College of Music, waar hij van 1996 tot 2010 verbonden was als docent. Hij heeft gespeeld bij Big Mama Thornton, Ronnie Earl, Gregg Allman, Delbert McClinton, Duke Robillard om er maar een paar te noemen. Daarnaast is hij ook met een eigen band actief. Zijn dertiende album ‘Connections’ is onlangs verschenen op Dancing Rooster Records. Bruce Katz wordt op dit album begeleid door Aaron Lieberman (gitaar, zang), Liviu Pop (drums, percussie) en Shaun Oakley (bas op drie nummers). Zelf hanteert hij diverse toetsinstrumenten, zoals Hammond B3, Hammond Bass, Wurlitzer en piano. Shaun Oakley is overigens de kleinzoon van Berry Oakley, zodat de verbinding met de Allman Brothers Band, met wiens leden Katz veelvuldig heeft samengewerkt, ook hier niet ver weg is. Op ‘Connections’ staan elf nummers, waarvan acht zijn geschreven door Katz, drie (mee)geschreven door Lieberman en een oudje van Jessie Mae Robinson. Het album bestaat uit een mix van stijlen en varieert van blues, roots, soul en jazz. Het gaat meteen swingende van start met ‘Right Here, Right Now’ en voert de luisteraar door diverse stijlen naar het mooie ‘What I Feel’, waarmee het album wordt afgesloten. Bijzondere vermelding verdienen naar mijn mening de blues ‘Nighttime Stroll’, het mooie ‘The Dream’ en het door Lieberman geschreven ‘Tides Are Turning’. Goed gemaakt en uitgevoerd, genoeg te genieten. Een aanrader. (Eric Campfens) (7/10) (Dancing Rooster Records)
Killer Mike – Michael
Killer Mike’s nieuwe album ‘Michael’ is een persoonlijke en politieke triomf. Het album is een reflectie op Mike’s leven en carrière, maar ook op zijn gedachten over ras, klasse en de toestand van de wereld. Mike’s raps zijn scherp en scherpzinnig als altijd, en hij behandelt een breed scala aan onderwerpen op het album, van zijn eigen ervaringen toen hij opgroeide in Atlanta tot de Black Lives Matter beweging. Het album valt ook op door de productie, met een mix van soulvolle samples en dreunende beats. ‘Michael’ is een krachtig en belangrijk album dat het in zich heeft een klassieker te kunnen worden. Het is een must voor fans van hiphop, politiek en sociaal commentaar. (Jan Vranken) (8/10) (VLNS Loma Vista)
Yusuf /Cat Stevens – King of a Land
Yusuf / Cat Stevens, de legendarische singer-songwriter, is terug met zijn eerste album met originele songs in negen jaar. ‘King of a Land’ is een verzameling van 12 songs die Stevens’ unieke mix van folk, rock en wereldmuziek weerspiegelen. Het album opent met het titelnummer, een krachtige hymne over vrijheid en zelfbeschikking. Het nummer zet de toon voor de rest van het album, dat vol zit met hoop, liefde en spiritualiteit. Andere opvallende nummers zijn ‘Take the World Apart’, een aanstekelijk en opbeurend nummer over vrede en eenheid; ‘All Nights, All Days’, een prachtige ballade over liefde en verlies; en ‘Son of Mary’, een ontroerend eerbetoon aan Stevens’ moeder. ‘King of a Land’ is een prima album van een van de meest geliefde en gerespecteerde artiesten uit de muziekgeschiedenis. (Jan Vranken) (7/10) (Cat-o-log records)
Dream Wife – Social Lubrication
Het nieuwe album van Dream Wife, ‘Social Lubrication’, is een opzwepende viering van het leven dat luid, trots en zonder angst en schaamte geleefd wordt. Het album is een mix van genres, waaronder rock, punk en elektronica, en bevat pakkende melodieën en krachtige teksten. Het openingsnummer van het album, ‘Kick in the Teeth’, zet de toon voor de rest van het album met zijn stuwende beat en anthemisch refrein. Het nummer gaat over het vieren van vrouwelijke lichamen en het verwerpen van traditionele genderrollen. Andere opvallende nummers zijn ‘Leech’, een nummer over giftige relaties, en ‘Hot (Don’t Date a Musician)’, een waarschuwend verhaal over de gevaren van het daten met muzikanten. ‘Social Lubrication’ is album waarop je mee wilt dansen, zingen en schreeuwen. Het is een must voor iedereen die op zoek is naar een album dat vooral leuk is en dat, als je eenmaal uitgefeest bent, ook nog tot nadenken zou kunnen stemmen. Muzikaal is hhetniet erg opzienbarend. (Jan Vranken) (6/10) (Lucky Number Music)