Zojuist is bekend geworden dat de Nederlandse zanger, hertaler en liedjesschrijver Jan Rot op 64-jarige leeftijd is overleden. Jan Rot maakte in mei 2021 bekend dat er bij hem kanker was vastgesteld en dat er weinig meer aan te doen was. “Ik blijf optreden tot ik erbij neerval”, liet Rot weten toen hij bekendmaakte dat hij ziek was. Precies dat heeft hij ook gedaan.
Jan Rot was als popmuzikant dan niet zo succesvol, ondanks dat heeft hij een behoorlijk oeuvre weten op te bouwen als muzikant sinds hij in 1977 als zanger van de Groningse band The Streetbeats zijn eerste plaat uitbracht. Als artiest heeft Jan Rot nooit een hit gehad, het nooit verder gebracht dan een plekje in de onderste regionen van de tipparade.
Zijn muzikale activiteiten boden hem een opstap naar het schrijverschap. Jan Rot ging in de jaren negentig zich steeds meer toeleggen op het vertalen van Engelstalige nummers naar het Nederlands. Hij werd bekend doordat hij teksten niet letterlijk zo precies mogelijk vertaalde. Rot bleek een meester in het lezen van de ‘geest’ van een nummer en ‘hertaalde’ de tekst naar een Nederlandse versie, waarbij oorspronkelijke intentie mooi overeind bleef.
Veel mensen kennen zijn hertaling van de Rolling Stones hit ‘Angie’, die door Rot vertaald werd naar ‘Ankie’.
Ankie, Ankie, ik zit hier eenzaam op een bankie
Ankie, Ankie, ik word zo stijf als een plankie
Ik zit al uren voor je huis maar er geeft steeds niemand thuis en in je slaapkamer brandt licht
Ankie, Ankie, ik zie ineens de fiets van Frankie
Frankie, Frankie, blijf met je poten van mijn Ankie
Frankie, Frankie, kijk jij maar uit, ik schop je mankie
Met veel humor transformeerde Rot de Stones classic naar een onvervalst Nederlands Levenslied.
Uiteindelijk kreeg Jan Rot steeds meer waardering en erkenning voor zijn werk als hertaler en ook sinds het bekend werd dat Jan ongeneeslijk ziek was, werd de belangstelling voor zijn muziek ook weer groter. Het leidde tot een wat late herwaardering voor de artiest Jan Rot.
De afgelopen maanden zagen we Jan Rot op de buis voor een tweede keer deelnemen aan de bekende tv kwis ‘De Slimste Mens’. Bij een eerdere deelname wist hij nog de finale te halen, nu was zijn deelname beperkt tot een aantal afleveringen. Tijdens de uitzendingen was Rot bijzonder open over zijn gezondheidstoestand en legde hij uit dat hij soms gewoon niet meer na kon denken, dat hij een ‘brainfreeze’ kreeg door de effecten van de chemotherapie.
In januari 2022 werd door de NPO nog de documentaire ‘Tot de laatste snik’ uitgezonden over Nederlandse artiesten die worstelen met de vraag of ze vanwege hun leeftijd moeten stoppen. Rot bleef ook hier bij zijn antwoord “Ik blijf optreden totdat ik niet meer kan”. In de documentaire zien we Jan worstelen met zijn ziekte, met zijn lichaam dat steeds minder kan, maar we zien de man Jan Rot, de muzikant, de schrijver, die authentiek zichzelf blijft.
Nu is Jan Rot er niet meer. Wat blijft is het respect voor de muzikant, de schrijver, de vader, de echtgenoot die niet bang was te delen wat hij meemaakte. Daardoor heeft hij veel bijgedragen aan de bewustwording bij het grote publiek voor de ziekte kanker die zoveel mensen raakt.
Vroeger wilde Jan Rot dat zijn ‘erfenis aan meesterwerken’ moest worden herinnerd. In een interview met Libelle van 1 maart 2022 zegt Rot dat dit niet meer zo is. “Mijn meesterwerken zijn mijn vrouw Daan en mijn kinderen.”
Jan Rot werd 64 jaar.