Als veteraan vindt de Duitse dj en producer Paul Kalkbrenner het mooi om te zien dat elektronische dansmuziek groter is dan ooit tevoren, maar met de werkwijze van veel jonge dj’s heeft hij niet veel op. “Als de plaat draait kunnen ze gaan zwaaien. Ik doe zoveel tijdens een optreden dat ik soms vergeet om naar het publiek te kijken.”
Paul Kalkbrenner (1977) komt uit Oost-Berlijn. Als de muur in 1989 valt, stort hij zich op platen draaien in clubs en het produceren van techno. Sinds 2001 brengt hij eigen muziek uit, ‘Sky And Sand’ wordt in 2010 een grote hit. Zijn laatste album ‘7’ is het eerste dat op een major label verschijnt.
“Het gaat me om een groter bereik, ” zegt de 38-jarige producer over zijn overstap naar het Sony label. “Ik speel veel op het Europese continent, maar heb ook fans in landen als Peru of Litouwen, om maar wat te noemen. Ik wil dat mijn muziek daar ook wordt gedistribueerd. Daarnaast zou het prettig zijn om in Engeland of Amerika eens voet aan de grond te krijgen.”
In bed werken
Kalkbrenner trok voor het maken van ‘7’ meer tijd uit dan voor zijn vorige albums. “Mijn vorige platen zette ik in drie maanden in elkaar, en dan toerde ik ook nog in die periode. Ik denk dat ze beter waren geworden als ik er meer tijd aan had besteed. Muziek is net als wijn, je moet het soms even laten liggen. Ik kende de songs van ‘7’ zo goed, dat ik er in bed met mijn ogen dicht nog aan kon werken. Er gaat veel tijd overheen voordat songs vrienden worden waar je alles van weet.”
Eerste wereldwijde muziekstroming
De populariteit van elektronische dansmuziek (EDM) lijkt tegenwoordig geen grenzen meer te kennen. “Het is de eerste echte wereldwijde muziekstroming ooit,”, vindt Kalkbrenner. “Door de globalisering bereikt het elke uithoek van de planeet. Op rock ‘n’ roll na, is techno ook veel stabieler dan muziekstromingen die we de afgelopen veertig jaar hebben gehad. Iets als punk implodeerde toen het in contact kwam met de mainstream. Ondanks dat er ook verschrikkelijke EDM wordt gemaakt, blijft techno heel gezond. Het is een universele taal geworden, iedereen begrijpt het. Je hoort het ook al vijftien jaar in kledingzaken, mensen zijn eraan gewend.”
Live performer
Kalkbrenner ziet zichzelf graag als een live performer als hij optreedt: “Veel jonge dj’s draaien alleen platen van andere mensen, soms hoeven ze die niet eens meer te mixen. Ik presenteer mijn eigen songs elke dag weer met een andere aankleding. Optreden is voor mij echt hard werken. Mijn live set up is nog hetzelfde als in de jaren negentig, ik gebruik synthesizers en drummachines die ik live bespeel. Bijna niemand werkt meer zo.”
Paul Kalkbrenner staat 19 augustus op het Lowlands festival in Biddinghuizen.