Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2014. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2014 van manager en recensent Norman van den Wildenberg.
1. Amsterdam Klezmer Band – Blitzmash
De Amsterdam Klezmer Band is wellicht de bekendste in haar soort, hoewel de Amsterdammers de oorspronkelijke instrumentaria hebben ingewisseld voor wat eigentijdsere instrumenten. De viool en tsimbl zijn achterwege gelaten, maar daarvoor in de plaats maakt de groep juist veelvuldig gebruik van moderne, geprogrammeerde geluiden. Inmiddels meer dan tien albums inmiddels komt de Amsterdam Klezmer Band ditmaal met een album vol tegenstrijdigheden. Waar de Amsterdammers inmiddels de grenzen van het bereikbare steeds maar weer weten op te rekken, is het geheel een nieuws soort smeltkroes van de meest exotische mogendheden. Of, in andere woorden: ‘Blitzmash’!
2. Typhoon – Lobi di Basi
De ijzersterke teksten worden aan elkaar gevlochten door het blazersensemble op de achtergrond. Suriname en het hele Caribische gebied komt tot leven door. ‘Lobi Da Basi’ betekent “Liefde Is De Baas”. Misschien is deze titel van toepassing op velen, maar na het beluisteren van het album is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: Typhoon is DE baas.
3. Stef Bos – Beter Mens
Drie jaar na zijn laatste album ‘Minder Meer’ is Stef Bos eindelijk weer terug met een nieuw album. Wat opvalt aan ‘Mooie Waanzinnige Wereld’ is dat de band wat meer naar voren is gekomen. Stef is duidelijk een collaboratievere weg ingeslagen, maar dat gaat de zanger gemakkelijk af. Het is wellicht niet altijd zo gemakkelijk zoals vroeger vaak was, nee Stef heeft door de jaren heel steeds een diepere betekenis in zijn teksten begraven. Stef is met het album doorgedrongen tot het rijtje Oer-Hollandse grootheden, als Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot, Dimitri van Toren en Bram Vermeulen.
4. New Cool Collective – Electric Monkey Sessions
Het al ruim 20 jaar bestaande collectief rond saxofonist Benjamin Herman is bij het grote publiek bekend als wellicht de bekendste jazz-formatie uit de lage landen. ‘Electric Monkey Sessions’ is bij een eerste keer luisteren niet direct te doorgronden, maar voor wie meer geduld heeft,z al dat geduld zeer zeker beloond worden.
5 TenTemPiès – Rebelucionario
Op het tweede album van het Amsterdams-Chileense gezelschap TenTemPiés zijn frustratie over onder andere vrijheid, hoop en vrede in een bruisende en vooral dansbare mix van stijlen waar de vonken vanaf vliegen. Net als het debuutalbum leunt ‘Rebelucionario’ riant op de Mestizo-stroming, een muziekstijl die zich kenmerkt door een bonte mix van onder meer latin, rock, salsa, ska, reggae en punk. Rebelucionario is een album dat zich kenmerkt door het contrast tussen een eerlijk protestgeluid, gepresenteerd in spetterende rebelse songs vol vrolijkheid.
6 Diggy Dex – Do It Yourself
Het album van Koen Jansen, ofwel Diggy Dex, is in grote lijnen door de rapper zelf in elkaar gezet, van schrijven tot arangementen, en van het rappen tot aan het produceren. ‘Do It Yourself’ is wellicht het beste album van Diggy Dex tot nu toe en het zal moeilijk zijn het album snel te kunnen overtreffen.
7 A Tribute To Pink Floyd – Back Against The Wall
Het wordt door velen gezien als een van de beste albums ooit gemaakt: De rockopera van Pink Floyd, ‘The Wall’. Maar dat een tribute-album zo goed kon zijn had ik niet verwacht. Wellicht het beste tribute-album ooit en zeker een die het origineel kan benaderen, zo niet overtreft!
8 Pentatonix – That’s Christmas To Me
Pentatonix won in 2011 de Amerikaanse talentenjacht ‘The Sing Off’, een talentenjacht speciaal voor a capella groepen, en volgens de gegevens van het programma is het ook in Nederland door SBS6 uitgezonden geweest. Ok, op ‘That’s Christmas To Me’ gebruikt de groep inmiddels sumier wat instrumenten en/of geluidseffecten, maar over het algemeen genomen kan gezegd worden dat Pentatonix een ijzersterk a capella-album heeft afgeleverd.
9 Tony Bennet & Lady Gaga – Cheek to Cheek
Het samenstellen van een album vol “American Songbook” klassiekers is eigenlijk net zo makkelijk als dat het moeilijk is. De nummers zijn allemaal al eens gezongen door de allerbeste ter wereld en ligt de lat dus al erg hoog. ‘Cheek To Cheek’ is eindelijk weer een goed commercieel project, druipend van de jazz.
10 The Subs – Hologram
Voor hun derde plaat besloten The Subs over te stappen van Electro naar pop, met wat invloeden van soul, filmisch Frans retro futurisme en kraakverse beats. De band riep de hulp in van onder anderen Colonel Abrams en Selah Sue, waardoor de Belgen hun meest experimentele, maar tevens meest toegankelijke album af leveren. Of dat The Subs bij de fans wegkomen met deze ommezwaai, vast wel, want zo enorm anders is het nou ook weer niet.