Dit weekend is bekend geworden dat het kabinet eenmalig €700.000 extra uittrekt voor de Bevrijdingsfestivals, die het al jaren zwaar hebben. Deze steun is zeer welkom om het voortbestaan van de 14 festivals te garanderen. Toch blijven er uitdagingen. “We zijn natuurlijk verheugd dat er nu een besluit is, maar de aangekondigde financiële steun is zuinig en hiermee staat Bevrijdingsfestival Utrecht nog steeds voor uitdagingen”, aldus bestuursvoorzitter Jarrel Beets. De bijdrage vanuit het Rijk geeft het bestuur wel voldoende vertrouwen om het festival in park Transwijk door te laten gaan.
Financiële onzekerheid
Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt de laatste jaren met financiële onzekerheden door kostenstijgingen die voor gratis festivals nauwelijks meer op te vangen zijn. In 2024 steunde het Rijk de 14 Bevrijdingsfestivals eenmalig met €1 miljoen, waarna gesprekken zouden volgen over structurele steun en een garantieregeling bij extreme tegenvallers, zoals slecht weer. Afgelopen najaar besloot het Rijk echter af te zien van structurele steun, waardoor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei 2025 rondom 80 jaar vrijheid in gevaar kwam. Onder druk van de Tweede Kamer, die met 146 stemmen vóór opnieuw om een miljoen vroeg, moesten de betrokken departementen alsnog actie ondernemen.
Niet voldoende steun
De Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland, die recent is ontstaan uit de samenwerking van de 14 festivals, is blij dat er een besluit is genomen, maar vindt de steun onvoldoende. Hoewel de stichting ervan uitgaat dat alle 14 festivals dit jaar doorgaan, vreest men dat sommige festivals ingrijpende maatregelen moeten nemen om financieel rond te komen. Samen met vrijwilligers, het Nationaal Comité 4 & 5 mei, partners, provinciale en gemeentelijke overheden en de Tweede Kamer, zet de stichting zich in voor langetermijnafspraken met het Rijk over structurele steun. ‘Het is niet meer dan logisch dat de viering van vrijheid ook de verantwoordelijkheid van de nationale overheid is,’ stelt de stichting.
Nieuwe stappen
Om meer financiële zekerheid te creëren, heeft de organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht belangrijke stappen gezet. Het comité van aanbeveling is uitgebreid met onder andere Wilma Scholte op Reimer (Hogeschool Utrecht), Jeroen van Hooff (De Jaarbeurs) en Thijs van Es (FC Utrecht). De jaarlijkse subsidie van de provincie Utrecht is omgezet naar een meerjarige subsidie voor drie jaar. Daarnaast is een nieuwe samenwerking aangegaan met Rabobank Utrecht e.o. op het gebied van duurzaamheid.
Oproep aan het bedrijfsleven
Ondanks deze positieve ontwikkelingen is het Bevrijdingsfestival Utrecht nog niet uit de financiële zorgen. Dit jaar wordt 80 jaar vrijheid gevierd, en om dit grootschalig te kunnen doen, roept het festival het bedrijfsleven op om bij te dragen. Festivaldirecteur Manja Kerstholt: “Laten we samen 80 jaar vrijheid mogelijk maken. Denk hierbij niet alleen aan financiële bijdragen, maar ook nieuwe initiatieven en vrijwilligers zijn van harte welkom.”
Het Bevrijdingsfestival Utrecht is een belangrijk evenement op 5 mei, dat jaarlijks tussen de 37.000 en 45.000 bezoekers trekt en invulling geeft aan de viering van vrijheid in de provincie Utrecht.