In 2018 ontving Tijn Wybenga de prestigieuze Rogier van Otterloo Award. Op dat moment werd hij al gezien als een zeer talentvolle jonge componist, arrangeur, dirigent en orkestleider. Dat destijds die prijs geheel terecht was, bewees hij afgelopen donderdag op de slotavond van `Celebrating 50 years’ van het BIMHUIS in Amsterdam. De avond werd ook de `rebirth’ van zijn grote ensemble AM.OK dat vanaf heden dat vanaf heden de naam Brainteaser Orchestra draagt. Het werd zelfs gevierd met een variant van beschuit met muisjes: lange vingers gedoopt in veelkleurige hagelslag.
Wybenga componeerde afgelopen periode vele nieuwe muziekstukken volgens zijn eerder beproefde Brain Teaser-methode. Hij nam improvisaties van zijn bandleden en gastsolisten op. Voorafgaand aan het concert, vertelde Wybenga dat hij uiteindelijk 2000 samples had, die hij weer knipte en bewerkte om tot nieuwe composities te komen. Een klus waar hij dag en nacht mee bezig was geweest. Ter compensatie ging hij naast het vele studiowerk daarom regelmatig naar buiten om te sporten en te skaten. “Die uitlaatklep heb ik echt nodig om de focus te kunnen houden”, gaf Wybenga aan.
Alom geprezen
Hij mocht zichzelf prijzen dat hij tijdens dit hele proces en ook bij het concert kon samenwerken met de crème de la crème van de aanstormende Nederlandse en Europese jazzscene. Alleen al de blazerssectie bestond uit de alom geprezen saxofonisten Nicolò Ricci en Kika Sprangers, op trombone Nabou Claerhout en op basklarinet Federico Calcagno. Ook het strijkerskwartet mocht er zijn. De violisten Pablo Rodriguez, Yanna Pelser, George Dumitriu en cellist Pau Sola zijn stuk voor stuk zeer gewaardeerde muzikanten. De ritmesectie bestond uit Teis Semey op gitaar, Alessandro Fongaro op bas, Jamie Peet op drums en Aleksander Sever op percussie.
Gastoptredens
En of dit allemaal nog niet genoeg was, waren er ook nog diverse gastoptredens. Hoe fijn was het bijvoorbeeld om Pink Oculus weer te zien. De afgelopen jaren stond zij minder in de spotlights na een zware periode qua mentale gezondheid en een moeilijke privésituatie, maar nu stond zij weer te shinen. Ze paste ook erg goed bij de composities van Wybenga, die naast jazz ook sterk beïnvloed zijn door hiphop en elektronische beats. De Franse veelzijdige violist en componist Theo Ceccaldi betrad ook het podium. Met Ceccaldi erbij ging het hele orkest er stevig tegenaan. Niet zo vreemd, want in het verleden heeft de Fransman alle vormen van muziek al gespeeld. Van klassiek tot punkachtige improvisatie.
Nog meer vuurwerk kwam van de Zweedse tenorsaxofonist Otis Sandsjö . Tijn Wybenga en Sandsjö hadden elkaar eerder ontmoet op Jazzfest Berlin. Doordat beiden een overeenkomstige voorliefde hebben voor jazz, hiphop en elektronische muziek, kon een samenwerking niet uitblijven. De slotconclusie mag na deze avond toch wel zijn dat het Brainteaser Orchestra een spectaculaire formatie is waarvan je hoopt nog heel veel te gaan horen.
Foto’s (c) Maarten Nauw, via BIMHUIS