Prinsjesdag, elke derde dinsdag in september is een politiek begrip, maar sinds vorig jaar is in ieder geval in Den Haag de derde maandag van september daaraan toegevoegd. Afgelopen maandagavond vond de tweede editie plaats van PrinjesNach. Op 23 locaties in de historische Haagse binnenstad gaven ruim 30 groepen acte de présence. En het mag gezegd worden: dit festival heeft genoeg potentie om uit te groeien tot hét muzikale groeibriljantje van de Hofstad.
De organisatie had er bewust voor gekozen om niet te gaan voor grote buitenpodia op pleinen en lanen, maar ging voor intieme concerten in knusse horecagelegenheden en op bijzondere locaties in onder andere het Hofkwartier rondom Paleis Noordeinde, op en langs de Hofvijver, Buurtschap 2005 rondom de befaamde Denneweg en in muziekcafé De Zwarte Ruiter op de Grote Markt. De muziek was een mooie mix van onder andere Indie Pop, Jazz, Global Music, Klassiek en Singer-songwriter. Die diversiteit aan muzikale stromingen was al gelijk zichtbaar aan het begin van de avond bij de officiële opening langs de Hofvijver. Het publiek werd getrakteerd op zwoele Latin klanken van Aymar Torres om kort daarna plotseling geconfronteerd te worden met twee operaduetten van Jikke van der Velde en Jorne van Bergeijk, die als duveltjes uit een doosjes sprongen vanuit de menigte. Het officiële openingswoord door wethouder Cultuur Saskia Bruines was nog niet afgelopen of vanachter het eilandje op de Hofvijver verscheen een boot van de Ooievaart met daarop de percussiegroep La Maquina, die later op de avond met hun aanstekelijke ritmes vanuit alle windstreken ook nog het Noordeinde figuurlijk in vuur en vlam zette.
Country Noir
Een bijzondere locatie was ook het Pianohuis aan het Noordeinde. De organisatie gaf jonge talentvolle pianisten en muzikanten de kans hier hun eerste stappen te zetten naar optredens. De Haagse pianist Rembrandt Frerichs, natuurlijk geen beginneling, trad hier op met zijn ensemble De Staalmeesters, met naast zijn vast drummer Vinsent Planjer een internationale blazerssectie bestaande uit Letizia Maulà op klarinet, hoboïste Maripepa Contreras en op dwarsfluit Maria Cristina González. Een baken van rust in het drukke festivalprogramma.
Ondertussen speelde saxofonist Rolf Delfos met zijn trio Happy Village onversneden souljazz in de bar van Hotel Indigo. Even verderop stond trompettist Micheal Varekamp met een uitgebreide formatie in de Waalse Kerk, waar onder meer ook spoken word artiesten Guus van der Steen en Dario Goldbach in zaten. Overigens behoort Varekamp samen met Sarah de Bruijn en Lucy Zuiderwijk tot de initiatiefnemers van PrinsjesNach. Later op de avond stond ook de legendarische Country Noir band Smutfish in die Waalse Kerk. Je waande je even ver weg in Austin Texas.
Bruine kroegen
Door het aangename weer waren ook de smalle karaktervolle straatjes van het oude centrum op lekker druk. En dan waren er de vele heerlijke kleine Haagse bruine kroegen die uitpuilde met publiek. Overal schalde de live muziek uit openstaande deuren. Men kreeg er een New Orleans gevoel bij. In het overvolle Proeflokaal dendert de indierock van de jonge band Unstable Rosie door de speakers.
Een paar deuren verderop was het weer de Braziliaanse Bossa Nova en Samba van iBOM! Zangeres Martina Effy Bergonzoni zong vol vuur, begeleid door gitarist Joy Goh en slagwerkers Alaor Soares en Wagner Vasconcelos. Buiten op straat klinkt weer de global sound van violist Anan Alkasamani en voor de deur bij restaurant ñ speelde en zong singer-songwriter Plonki, de artiestennaam van Pleun Stork, haar wonderschone liedjes. Pianisten Emiel Janssen en Tim Sabel oogden als verhuizers, maar dat is ook onderdeel van hun act. Als Duo Durville trokken ze door het centrum met hun piano’s op heuse ‘hondjes’ om op diverse plekken optredens te verzorgen.
Intieme karakter
Er lijkt een nieuwe muzikale traditie te zijn geboren in Den Haag. Op naar de derde editie in 2025, maar laat het festival wel zijn intieme karakter behouden. Er is namelijk niets mooiers dan met je neus bovenop de artiest te zitten.
Foto’s (c) Eric van Nieuwland