Iedere week komen er tientallen nieuwe albums binnen op de redactie van Maxazine. Veel te veel om ze allemaal te beluisteren, laat staan te recenseren. Iedere dag één recensie zorgt ervoor dat er te veel albums blijven liggen. En dat is zonde. Daarom plaatsen we vandaag een overzicht van albums die op de redactie binnenkomen in korte recensies.
Mindgames – Spirals in the wider space
‘Spirals in the wider space’ is het vijfde prog-rock album van Mindgames (België). De nummers gaan over de mensheid en de wereld. Is de drang om te wereld te willen veroveren een cirkel van terugkerend leed? Wordt de maatschappij individualistischer of gaan we meer rekening met elkaar houden? Onder andere in ‘Godlike Strangers’ hoor je de prachtige wisselwerkingen tussen elektrische en akoestische gitaren. Het minimalistisch deel, en de jazzy elementen van in ‘Who Are You Anyway?’ zijn mooi. Het hoge fluitspel in ‘Economanico’ past bij de opzwepende elementen. De combinatie van piano klanken, “koorzang” en een vleugje sampling in ‘A Sharp Revolution’ is bijzonder. De vraag of de wereld verbeterd is, blijft in het laatste nummer onbeantwoord. Alle nummers zijn goed opgebouwd, maar soms verloopt de overgang van de ene naar de andere track niet perfect. Vocale delen worden afgewisseld met uitgebreide instrumentale stukken, waarin onder andere gave bas grooves te horen zijn. Drum/percussie is meestal kalm, of (deels) weggelaten, maar altijd in dienst van het geheel. De (gestapelde) zang en de muziek vormen een eenheid.(Esther Kessel-Tamerus) (8/10) (Eigen Productie)
Scylla – Ivresse des Profondeurs
Scylla, de Brusselse rapper, is terug met de EP ‘Ivresse des Profondeurs’, zijn eerste grote release sinds ‘Eternel’ uit 2022. Vanaf het openingsnummer ‘Toujours rien à remplacer’ zet hij de toon met diepgaande, poëtische teksten. De productie is top, met complexe en meeslepende beats die zijn verzen versterken. EP belooft veel voor de toekomst van Scylla, die zichzelf opnieuw heeft overtroffen en zijn artistieke evolutie voortzet. Scylla, geboren in Brussel in 1980 en begonnen als lid van het collectief OPAK, blijft een toonaangevende kracht in de Belgische hiphop met een carrière van meer dan twee decennia. (Tobias Braun) (8/10) (Abyssal)
Al Di Meola – Twentyfour
Al Di Meola’s nieuwste album, ‘Twentyfour’, uitgebracht net voor zijn 70e verjaardag, is een schitterende samenvatting van zijn veelzijdige carrière. Oorspronkelijk bedacht als een introspectief akoestisch project, transformeerde het in een dynamisch album dat zowel reflectie als vernieuwing toont. Met invloeden variërend van jazz en rock tot tango en flamenco, verkent Di Meola opnieuw diverse wereldmuziektradities.
‘Twentyfour’ bevat complexe composities en virtuoze gitaarspel, waarbij Di Meola’s technische meesterschap en emotionele diepgang schitteren. Tracks als ‘Fandango’ en ‘Eden’ combineren zijn kenmerkende fusionstijl met rijke melodieën en ritmische diversiteit. Het album is een microkosmos van Di Meola’s vele soloalbums, waarbij zijn evolutie als artiest duidelijk hoorbaar is. Met ‘Twentyfour’ bevestigt Al Di Meola zijn status als een pionier en innovator in de gitaarmuziek, en biedt hij een luisterervaring die zowel oude als nieuwe fans zal betoveren. (Jan Vranken) (8/10) (earMusic)
Jackson Browne – Live in Japan
Het al wat oudere live-album van Jackson Browne, ‘Live in Japan’, is eindelijk beschikbaar in Europa. Voorheen moesten toegewijde fans het album importeren, maar nu is het toegankelijker en betaalbaarder.De opnames, gemaakt tijdens Browne’s tour in Japan in 2015, zijn van uitzonderlijke kwaliteit dankzij de Blu-Spec CD2 technologie. Hoewel de setlist niet alleen uit zijn grootste hits bestaat, blijven nummers zoals ‘These Days’ en ‘Call It a Loan’ hoogtepunten. Jackson Browne wordt vergezeld door een topband, waaronder Jeff Young, Bob Glaub, Mauricio Lewak, Greg Leisz, Val McCallum, en achtergrondzangeressen Chavonne Stewart en Alethea Mills. Vooral McCallum’s gitaarspel wordt vaak geprezen. Hoewel sommige fans meer van zijn populaire hits hadden willen horen, biedt dit album een waardevolle toevoeging aan Browne’s discografie. Met ‘Live in Japan’ levert Jackson Browne een indrukwekkende live-ervaring die zowel trouwe als nieuwe fans zal bekoren. Al met al verdient ‘Live in Japan’ een solide 8/10, dankzij de uitstekende geluidskwaliteit en de indrukwekkende prestaties van Browne en zijn band. (Jan Vranken) (8/10) (Inside Recordings)
Chad Crouch – Onion Creek Soundwalk
Chad Crouch, de autodidactische componist en producer uit Portland, Oregon, brengt met ‘Onion Creek Soundwalk’ een bijzondere soundscape die de luisteraar meeneemt op een serene wandeling langs Onion Creek. ‘Onion Creek Soundwalk’ combineert ongepolijste veldopnames met minimale composities voor piano, strijkers en houtblazers. De ambient-geluiden vormen de basis, terwijl de subtiele pianostukken en adembenemende strijkersarrangementen de sfeer verder verrijken. Af en toe duikt er een prachtige hobo op, wat een extra laag van emotie toevoegt. Dit album is zeker geen popmuziek. Het is eerder meditatieve muziek, perfect voor hippies of mensen die op zoek zijn naar innerlijke rust. De composities nodigen uit tot introspectie en bieden een kalmerende luisterervaring.’Onion Creek Soundwalk’ is een prachtig album voor avontuurlijke en rustige luisteraars. Chad Crouch heeft een album gecreëerd dat zowel betoverend als rustgevend is. Voor wie openstaat voor een muzikale reis door de natuur, is dit album een absolute aanrader. (Jan Vranken) (8/10) (Chad Crouch)