Met grote droefheid delen wij het nieuws dat actrice, zangeres en schrijfster Wieteke van Dort op 81-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. Haar zoon Alexander bevestigde dit trieste nieuws.. Slechts een week eerder verloor ze haar geliefde echtgenoot Theo Moody, met wie ze 55 jaar getrouwd was. Theo’s uitvaart vond plaats op dinsdag.
Een Leven van Humor en Cultuur
Wieteke van Dort, geboren op 16 mei 1943 in Soerabaja, Indonesië, is voor velen onlosmakelijk verbonden met hun jeugd. Ze bracht generaties aan het lachen met haar optredens in legendarische kinderprogramma’s als ‘Oebele’ (1968-1972) en ‘De Stratemakeropzeeshow’ (1972-1974). Vooral haar rol als De deftige dame in laatstgenoemde show blijft onvergetelijk. Ze maakte ook furore met ‘De late late Lien show’ (1979-1988), waarin ze als Tante Lien de nostalgie en heimwee van vele Indische Nederlanders wist te vangen met haar gevatte humor en warme persoonlijkheid.
Een Dubbele Achtergrond
Van Dort voelde zich altijd een kind van twee culturen, wat ook centraal stond in haar werk en leven. Dit thema verwerkte ze in haar biografie en in vele interviews. Haar leven begon dramatisch; op vijfjarige leeftijd verloor ze haar vader tijdens de gewelddadige Bersiapperiode in Indonesië. Op 14-jarige leeftijd emigreerde ze naar Nederland waar ze haar carrière begon.
Carrière en Persoonlijk Leven
Na haar opleiding tot kleuterleidster en een korte toneelopleiding, begon Van Dort bij de Nieuwe Komedie in Den Haag. Ze maakte deel uit van het cabaretgezelschap van Wim Kan en Corry Vonk, waarna haar televisiedebuut volgde en ze al snel uitgroeide tot een Bekende Nederlander.
Blijvende Invloed en Laatste Jaren
Indonesië bleef altijd een belangrijk onderdeel van haar leven. Ze bezocht haar geboorteland meerdere keren en sprak regelmatig over haar dubbele achtergrond. Tot op hoge leeftijd bleef Van Dort actief in de amusementswereld. Zo was ze recent nog te zien in de romantische komedie ‘Verliefd op Bali’
Een Warm Hart en Een Spiritueel Mens
Van Dort sprak in het programma ‘De geknipte gast’ over haar geloof in leven na de dood en haar vermeende paranormale gaven. Ze vertelde dat ze altijd het gevoel had contact te kunnen maken met overledenen, iets wat ze vanaf haar jeugd al ervoer.
Een Onvergetelijke Erfenis
Met het overlijden van Wieteke van Dort verliest Nederland een icoon van de televisie en een bruggenbouwer tussen culturen. Haar zoon Alexander verwoordde het mooi: ‘Ze zijn tot het laatste samen geweest. Toen mijn vader overleed, heeft mijn moeder ook losgelaten.’ De familie, vrienden, collega’s en vele fans zullen haar missen, maar haar herinnering leeft voort in de talloze lachsalvo’s en warme herinneringen die zij heeft nagelaten.