Op 6 en 7 juli is het weer zover. Het Brosella festival zal neerstrijken in het Ossegempark, vlak onder het Atomium in Brussel. Een heel erg sfeervol en gezellig festival op schappelijke afstand voor Nederlanders. Reden om eens in gesprek te gaan met Bert Schreurs, de directeur van het festival. We bespraken de rijke geschiedenis van het festival, de bijzondere sfeer en de toekomstplannen. Schreurs’ passie voor muziek en gemeenschap was gedurende het hele gesprek duidelijk voelbaar.
Geschiedenis en Evolutie
Brosella bestaat al 38 jaar en werd toendertijd in het leven geroepen op verzoek van de stad Brussel, als onderdeel van de viering van 1000 jaar Brussel. Oorspronkelijk lag de focus op folk, maar het festival heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en richt zich nu op een mix van urban, etno, en jazz. “Van folk naar urban en etno als basisidee”, vertelt Schreurs. Deze diversiteit weerspiegelt de multiculturele aard van Brussel en zorgt ervoor dat er voor elk wat wils wel wat leuks is. Er is speciale aandacht voor de jongste bezoekers, voor hun papa’s en mama’s en zelfs voor hun bompa .
Programmering en Diversiteit
Een van de opvallende kenmerken van Brosella is de bewuste diversiteit in de programmering. Schreurs legt uit: “We streven ernaar om een breed scala aan artiesten te presenteren, zodat iedereen iets van zijn gading kan vinden.” Dit jaar is er bijvoorbeeld een speciaal project genaamd BXLxLDN Interplay, een nieuwe internationale samenwerking tussen Tomorrow’s Warriors (UK) en Brosella Festival (België) Dit project brengt drie opkomende talenten van Tomorrow’s Warriors samen met drie Belgische tegenhangers om originele composities uit te werken. Londen wordt vertegenwoordigd door saxofoniste Maddy Coombs, pianist Luke Bacchus, en bassist Menelik Claffey. Uit Brussel komen drummer Diogo Alexandre, fluitiste Lúcia Pires, en gitarist Eliott Knuets. Deze zes musici worden tijdens een vierdaagse residentie bij MetX in Brussel begeleid door saxofonist Binker Golding, pianist Bram De Looze, en drummer Stéphane Galland. Hun debuutoptreden was reeds op 7 maart bij het Brosella Spring Festival in Molenbeek, maar zal op 7 Juli in Brussel dus te bewonderen zijn. Brosella is dus een innovatief en dynamisch festival dat niet alleen maar afhankelijk wil zijn van de het aanbod uit het jaarlijks tourende artiestenaanbod, maar wil ook zelf mede vorm geven aan de vernieuwing’, aldus Schreurs.
Pay What You Can
Het Brosella Festival hanteert een ‘Pay What You Can’ systeem voor wat betreft de prijs van de entree, dat nu zijn derde jaar ingaat. “Het werkt goed”, zegt Schreurs. “Mensen die solidair zijn, kunnen meer betalen, en zo kunnen we het festival toegankelijk houden voor iedereen.” Dit systeem sluit aan bij de maatschappelijke doelen van de stad Brussel en de Vlaamse Gemeenschap, die beide subsidies verstrekken aan het festival. “We hebben specifieke doelgroepen, zoals ouderen, gezinnen en ook mensen zonder papieren, die we willen bereiken”, voegt hij toe.
Speciale Sfeer
De sfeer op het Brosella Festival is uniek en draagt bij aan de aantrekkingskracht. Schreurs benadrukt het belang van onthaasten en een positieve ambiance. “We willen dat mensen zich kunnen ontspannen en genieten van de muziek”, legt hij uit. Dit wordt weerspiegeld in de kleinschalige, maar ruim opgezette programmering die ruimte biedt voor zowel gevestigde namen als nieuwe talenten. ‘Het is geen duur festival en mensen beslissen vaak op de dag zelf of ze komen”, zegt hij. ‘We hopen op 6.000 tot 7.000 bezoekers dit jaar.” In de programmering is rekening gehouden met het feit dat je van het ene podium naar het andere moet. Op Brosella is die tijd rustig te nemen. Hier ga je je favoriete act niet missen door een te krappe tijdsplanning.
Toekomststrategie
Schreurs heeft ook een duidelijke visie voor de toekomst van het festival. “Onze strategie voor de komende vijf jaar richt zich op meerjarige doelen”, vertelt hij. “We willen bruggen slaan tussen verschillende muziekstijlen en vernieuwing stimuleren, vooral in de schemerzone tussen urban, etno, en jazz.” Elk jaar wordt er iets speciaals georganiseerd, zoals een première of een uniek project. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de samenwerking met Tomorrow’s Warriors, een organisatie uit Londen die zich richt op jazz en etnische muziek. Het Brosella Festival blijft zich ontwikkelen en vernieuwen, met een duidelijke focus op diversiteit, toegankelijkheid, en vernieuwing. Dankzij de passie en inzet van Bert Schreurs en zijn team is het festival uitgegroeid tot een belangrijk cultureel evenement in Brussel. “We doen dit al 38 jaar, en we hopen nog vele jaren door te gaan”, besluit Schreurs. “Het blijft een uitdaging, maar ook een groot plezier om dit festival te organiseren.
Met zijn unieke mix van muziekstijlen, toegankelijke prijsstructuur en inclusieve sfeer, belooft het Brosella Festival ook dit jaar weer een onvergetelijke ervaring te worden voor alle bezoekers.
Foto (c) Livia Văduva, Shamrock Raver Photography