Het Zweedse Royal Republic laat zich niet graag in een hokje duwen, al staat in hun eigen bio dat ze een power disco band zijn. De albums gaan vaak een hoop kanten op en dat maakt de platen over het algemeen erg vermakelijk. Ook op dit nieuwe ‘LoveCop’ is het niet anders. Disco, 80s synthpop en wat funk, vaak vergezeld door een goede gitaarriff. Slaagt hier de veelzijdigheid opnieuw?

Niet alleen op plaat heeft de band inmiddels een sterke catalogus. Ook hun liveshows staan bekend als energieke, vette shows. Met deze twee ingrediënten heeft Royal Republic een aardige fanbase weten te creëren die nog altijd groeiende is. De catchy hooks gemengd met de vaak ironische humor die in de teksten te vinden is, maakt dat de tijd voorbij vliegt. Nu is dit nieuwe ‘LoveCop’ met 35 minuten niet lang te noemen en is het ook daadwerkelijk nog eens snel voorbij. Elf nummers telt het, al blijft het onnodig om een intro van een nummer als aparte song op de tracklist te zetten. Typisch Royal Republic is het dan wel weer om dat intro als ‘Intro My House’ erop te zetten. Daarna volgt ‘My House’ met nog een eigen intro, die overigens wel feilloos in elkaar overgaan. De gitaarsound in dit nummer doet net als in ‘Electra’ denken aan ‘Money For Nothing’.

Mede dankzij de veelzijdigheid van frontman Adam Grahn. In de ballade ‘Laserlove’ laat hij de kracht van zijn vocals in het zuivere. Dit nummer is met een mix van Chicago meets Def Leppard en een scheutje Tears For Fears en Talk Talk een van de sterkste songs op de nieuwe plaat. Op andere songs als ‘Freakshow’ horen we de compleet andere kant van Grahn vocals waar hij het een stuk ruwer bezingt. ‘Ain’t Got Time’ is een schoolvoorbeeld van een Royal Republic-nummer. Een nummer van nog geen drie minuten met verschillende riffs en ritmes die samen klinken alsof het altijd al zo had moeten zijn.

Stilstaan is ook op ‘LoveCop’ weer onmogelijk gemaakt door de Zweedse power disco-ers. De band bewijst zich opnieuw als one of a kind die met heerlijke, geinige, maar ook vernuftig in elkaar gezette nummers een eigen geluid heeft gecreëerd. Al mag het volgende album wel wat langer zijn. (8/10) (OMN)

Share.