Zaterdag 29 juni 2024 vond de eerste dag van het twee daagse festival ParkCity Live plaats in het idyllische park van Bekkerveld in Heerlen. Een festival waar reeds sinds 2010 muziek, nieuw jong talent, diverse foodtrucks en kunst & cultuur samenkomen.

ParkCity Live was de laatste jaren binnen een half uur uitverkocht en ook de kaarten voor deze editie waren in een mum van tijd niet meer verkrijgbaar. Dit laat het succes zien van dit kleinschalige festival dat een echt familie festival genoemd kan worden. Voor kinderen golden bijvoorbeeld gereduceerde tarieven, was er een mogelijkheid om te knutselen, geschminkt te worden met glitters of met een glitter tattoo te worden verfraaid. Hele gezinnen waren dan ook op de festivalterrein aanwezig.

Ook qua muziek werd aan alle leeftijden gedacht. Op het programma voor de eerste dag stonden onder andere Bilal Wahib, DI-RECT, Level 42 en Nile Rodgers &Chic. Naast het hoofdpodium, waren er nog twee podia. Het kleinste podium was de tent van Lex, een eerbetoon en nagedachtenis aan wijlen Lex Nelissen. De oude nachtburgemeester van Heerlen. Dit podium is een plek waar talent uit de regio haar kunsten vertoonden. Voor de dance liefhebber was er ook een Dance Area. Echter behalve DJ’s, zoals Gerard Ekdom en Brennan Heart, was er in deze tent ook ruimte voor feestmuziek van bijvoorbeeld John Tana.
Maxazine koos er echter voor om alleen de hoofd acts op de Main Stage te verslaan in dit artikel.

Tizaan Alphonso Collective

Onder een stralende zomerse hemel opende Tizaan Alphonso Collective de eerste dag van ParkCity Live. Tizaan Alphonso is een veelgeprezen pianist, zanger en componist. Hij studeerde jazz in Maastricht en stond in het verleden ook op het North Sea Jazz festival. Hij voelde zich vanaf de eerste noot thuis op het podium. Met zijn keyboard en microfoon bracht hij een grenzeloze energie die het publiek direct wist te grijpen.

Het optreden startte met een selectie van nummers van zijn debuutalbum ‘Feel’ uit 2020. Elk nummer liet zijn talent zien en bewees waarom Tizaan en zijn band veelgeprezen muzikanten zijn. Tevens werd de aankondiging van zijn nieuwe aankomende EP met veel enthousiasme ontvangen. Als openingsact zette Tizaan Alphonso Collective de toon voor de rest van de festivaldag en was een waardige opener van ParkCity Live.

Primaat

De tweede act van de dag was Primaat. Een Nederlandse Hiphop funk sensatie, die een vleugje theater aan hun optreden toevoegen. De achtkoppige band is ooit ontstaan uit de lokale muziekcommunity Colored Monkeys en bood vlijmscherpe Nederlandse raps. De frontman van Primaat wist de menigte keer op keer op te zwepen, waarbij zowel Primaat als het publiek genoot van de interactie. Het was een energiek en charismatisch live-optreden dat vooral de jongere bezoekers kon bekoren.

Bilal Wahib

Ook het volgende optreden was gericht op een jonger publiek. Bilal Wahib werd een paar jaar geleden verguisd en gecanceld, maar is tegenwoordig weer te zien op diverse podia. Bilal opende zijn set met de zomerse hit ‘Ibiza’, wat direct voor een opzwepende sfeer zorgde. Het publiek, dat vooral bestond uit enthousiaste jongeren zong luidkeels mee. De energie van het optreden bleef hoog toen hij zijn succesnummers ‘Video Vixen’ en ‘Tigers’ bracht. Tijdens ‘Tigers’ vroeg Bilal voor het vormen van een circle pit, waarna hij het publiek in de pit vergezelde. De jeugd vond het geweldig en Bilal maakte er een feestje van. Het nummer ‘501’, dat een ware trend was op TikTok, zorgde eveneens voor veel herkenning bij het publiek, dat alles woordelijk meezong. De sfeer werd nog feestelijker toen grote strandballen over het publiek werden gegooid, die vrolijk over de hoofden van de bezoekers stuiterden.

Halverwege de set gooide Bilal zijn shirt uit en toonde zijn sixpack, wat zeker door de vrouwen in het publiek zeer gewaardeerd werd. Na het energieke deel van zijn optreden, was het tijd voor de iets rustigere nummers ‘Streken van een duivel’ en ‘Ik space’, maar ook deze nummers kon het publiek zeker waarderen. Bilal zorgde met zijn energieke en charismatische optreden voor een extra warme middag op het ParkCity Live terrein.

Level 42

Na deze twee Rap acts was het tijd voor een optreden voor de iets oudere bezoekers van het festival. Level 42 mocht als vierde acte de presence geven. Level 42 is een Britse pop- en jazz-funkband, opgericht in 1980. De bezetting bestond in Heerlen uit Mark King (bas, zang), Mike Lindup (toetsen, zang), Mark’s broer Nathan King (gitaar), Pete Ray Biggin, Sean Freeman (saxofoon), Nichol Thompson (trombone) en Dan Carpenter (Trompet). Alleen Mark en Mike zijn nog over van de originele bezetting, de andere leden zijn door de jaren heen diverse keren gewisseld.

Met hun bekendste hits als ‘Lessons in love’ en ‘Running in the family’ werd het volle veld van ParkCity live getrakteerd op deze toch wel tijdloze klassiekers. De band klonk strak, maar toonde nauwelijks interactie met het publiek. Ten opzichte van de vorige acts, was het optreden een beetje kleurloos en dat is toch jammer voor een band van deze proportie. Ze hebben natuurlijk ook minder toeters en bellen nodig. Echter om het publiek uit de loomheid van de warmte te krijgen, was alleen goed spelen deze zaterdagmiddag helaas onvoldoende.

Joost

Om 18.45 was het weer tijd voor de grote leeftijdswissel. Het was namelijk tijd voor Joost Klein. Een week geleden stond hij op Pinkpop, op een steenworp afstand van Heerlen. De jeugd was in grote getale voor het podium te vinden, maar ook de oudere bezoekers wilden Joost live aanschouwen. Joost was reeds geprogrammeerd voor zijn deelname aan het songfestival, maar gezien zijn huidige status wel heel bijzonder dat hij zijn opwachting maakte op dit lokale podium. Waar zijn optreden op Pinkpop emotioneel was, was het optreden op ParkCity Live vooral heel energiek. Er werd weinig gepraat, maar vooral gestampt.

Zijn eerste nummer was ‘Ome Robert’. Het jonge publiek zong de expliciete tekst luidkeels mee. Ook zijn hits ‘Friesenjong’, ‘luchtballon’ en zijn nieuwe single ‘Birdsong’ konden op veel bijval van het publiek rekenen. Er was een goede interactie tussen Joost en het publiek, waarbij de nodige moshpits werden gevormd op verzoek van Joost. Het was een zeer energiek optreden dat als een sneltrein voorbij ging. Het enige jammere was, dat behalve de eerste tonen van ‘Europapa’, gevolgd door een remix, Joost zijn bekende songfestival nummer niet ten gehore bracht. Het leek er ook bijna op dat hij hiermee de torn van de weergoden over zich heen had geroepen want na zijn optreden vielen de eerste regendruppels uit de lucht en de poncho’s kleurden het veld. Ondanks dat Joost grootste hit niet gespeeld werd, kon het publiek de waanzinnige energie die Joost op het podium tentoonstelden zeker appreciëren en was het een geslaagd optreden.

DI-RECT

Na Joost was het de beurt voor DI-RECT. De sfeer was vanaf de eerste minuut geweldig. DI-RECT startte hun set met ‘90’s kid’, waarna ook hun andere hits snaarstrak gespeeld werden. De authenticiteit van zanger Marcel was uniek, net als zijn bijzondere stemgeluid. Met zijn rode gewaad en tovenaarshoed, bracht Marcel de ene na de andere hit ten gehore. Het publiek smulde en genoot met volle teugen. DI-RECT liet op ParkCity Live zien dat zij absoluut een van de beste bands van Nederlandse bodem zijn en dat zij het ook verdienen om ter ere van hun 25 jarig jubileum in 2025 drie shows te spelen in een volle Kuip in Rotterdam.

Met name tijdens het indrukwekkende ‘Soldier on’ kreeg zanger Marcel het hele veld stil en luisterde men met aandacht naar zijn prachtige en stem. Spike gaf tijdens het optreden een jonge vrouwelijke fan een avond om nooit te vergeten. Hij sprak haar toe en droeg het nummer ‘Young ones’ aan haar op.
Het nummer ‘This is how my heart was won’ werd ook opgedragen aan het publiek. En dan met name aan de geliefden die al meer dan 20 twintig jaar samen zijn. Het is namelijk zeer moeilijk om elkaar niet uit het oog te verliezen, vooral als er kinderen in het gezin komen. “Het is soms een jungle in huis” aldus Marcel. Een prachtig nummer, dat door het publiek warm omarmt werd. Kortom een energiek, maar ook emotioneel optreden van een van Nederlands beste bands en een waar hoogtepunt op ParkCity Live.

Nile Rodgers & Chic

De eerste dag van het festival werd op spectaculaire wijze afgesloten door niemand minder dan Nile Rodgers & CHIC. Ondanks de regen was het een optreden vol klassieke hits, dans en nostalgie. Als medeoprichter van CHIC had Rodgers een unieke muzikale taal ontwikkeld die leidde tot tijdloze hits zoals ‘Le Freak’ en ‘Good Times’. Zijn werk met de CHIC Organization omvatte ook iconische nummers zoals ‘We Are Family’ met Sister Sledge en ‘I’m Coming Out’ met Diana Ross. Bovendien had hij succesvolle producties verzorgd voor grote artiesten als David Bowie (Let’s Dance), Madonna (Like A Virgin) en Duran Duran (The Reflex).

Het optreden begon met de herkenbare klanken van ‘Le Freak’, waarbij het publiek onmiddellijk begon te dansen, ondanks de beginnende regen. Het was een ware reis door de geschiedenis van de pop en disco, met nummers als ‘Good Times’, ‘Like A Virgin’, ‘Material Girl’ en ‘We Are Family’ die allemaal voorbij kwamen. Elk lied werd met enthousiasme ontvangen, vooral door de oudere generaties die deze hits nog goed kenden. Maar ook een groot deel van de jongere garde danste met een drankje mee op de herkenbare en vooral dansbare grooves. De regen kon de sfeer niet drukken.

Kortom, Nile Rodgers & CHIC leverden een geweldig optreden, het was een feest van herkenning en een perfecte afsluiting van de eerste dag van ParkCity Live. Op naar dag twee!

Foto’s (c) Daniël Frissen

Share.