Vandaag presenteren Steve Vai en 4DR Studios zijn baanbrekende stap in de wereld van performance capture met een volumetrische benadering. De video zal zijn uitvoering van ‘Zeus In Chains’ bevatten, verrijkt met door fans gecreëerde beelden van over de hele wereld, wat resulteert in een werkelijk collaboratieve visuele ervaring. Vai legt uit: “De virtuele wereld vertegenwoordigt de derde golf van de digitale revolutie, na het internet en sociale media. Ons doel is om nieuwe manieren te verkennen om muziek te ervaren, waarbij we een meeslepende interactie tussen fans creëren binnen het domein van artistieke optredens. Dit markeert de eerste stap naar een bredere visie om augmented reality te verkennen in de virtuele wereld door samenwerking met fans.”

De Zeus in Chains app maakt gebruik van geavanceerde technologie om deze innovatieve ervaring te leveren. Met behulp van volumetrische video genereert de app een hyperrealistisch 3D-model van Steve Vai, dat via augmented reality in de echte wereld kan worden geïntegreerd. Deze state-of-the-art volumetrische video werd vastgelegd bij 4DR Studios met hun geavanceerde 4D Views technologie, wat zorgt voor ongeëvenaarde kwaliteit en beleving. Natasja Paulssen van 4DR Studios merkt op: “Authentieke visuele representaties zijn cruciaal voor de virtuele werelden die we creëren. Volumetrische video creëert levensechte 3D-avatar’s die echte emoties vastleggen en digitale werelden verrijken. Onze samenwerking met Steve is hiervan een perfect voorbeeld. Deze app markeert het begin van een reis naar opkomende virtuele werelden, die zowel de muziek als de nieuwe werelden die het omarmt verrijkt. Steve, een visionaire artiest en innovator, leidt hierin.”

Enkele jaren geleden, tijdens het Bridge Festival in Eindhoven, NL, waren Steve Vai en Edo Righini, de directeur van Muziekgebouw Eindhoven, betrokken bij gesprekken over holografische technologie. Deze interesse leidde uiteindelijk naar Natasja Paulssen van 4DR Studios in Nederland, waar ze de potentieel zagen om zijn optredens vast te leggen met volumetrische capture technologie. Zoals Vai zich herinnert: “Edo stelde me voor aan Natasja Paulssen, Creative Director van Dutch Rose Media en 4DR Studios, het baanbrekende volumetrische capture studio in Nederland. We hebben een testopname gemaakt in Eindhoven met 48 camera’s die elke hoek van het optreden vastlegden.”

Vai vervolgt: “Het team van Natasja ontwikkelde een app die mijn optredens projecteert in de wereld via de telefoon van de kijker. Gebruikers downloaden de app, selecteren een locatie en met een tik verschijn ik in 3D, naadloos geïntegreerd in hun omgeving. Ze kunnen rondlopen, filmen vanuit elke hoek, een interactieve ervaring creëren.”

De app wordt vandaag gelanceerd en is beschikbaar in de Google en Apple App stores. De eerste 60 seconden van ‘Zeus in Chains’ toont clips die zijn vastgelegd met de app, waarbij fans worden uitgenodigd om extra beeldmateriaal bij te dragen. Fans kunnen 10-seconden fragmenten uploaden met de hashtag #VaiEverywhere, deze direct delen met Steve voor mogelijke opname in de definitieve video. Vai moedigt aan: “Deze app stelt gebruikers in staat om mijn optreden van ‘Zeus in Chains’ visueel vast te leggen in elke omgeving. Hoewel ik de eerste clips heb gemaakt, moedig ik fans aan om de app te downloaden en mij te filmen op unieke locaties over de hele wereld. Upload je video’s en help mee om de uiteindelijke productie vorm te geven.”

Deze aankondiging markeert een baanbrekende samensmelting van muziek en technologie, die een significante sprong voorwaarts betekent in de toekomst van interactieve fanbetrokkenheid en artistieke expressie.

Share.