Bij aankomst was al duidelijk dat het publiek er zin in had! Er stond een enorme rij met mensen die de hitte trotseerden om op tijd naar binnen te kunnen voor het concert van de Pet Shop Boys. Ondanks dat het de tweede keer in Nederland was tijdens deze tour, was de AFAS wederom uitverkocht! De diversiteit aan bezoekers was in de rij al goed te zien. Jong en oud stond klaar voor een goed feestje! Eenmaal binnen en iets na achten ging het los. De zaalmuziek werd omgezet naar passende muziek van de Pet Shop Boys voordat de lichten uitgingen en de mannen het podium opkwamen. Hier begon het gedans van het publiek al lekker toe te nemen.

Een intro met de hit ‘Suburbia’, gevolgd door ‘Can You forgive Her’ waarbij het masker bij zanger Neil Tennant af ging. Tijdens dit nummer was er al fijne interactie met het publiek door af en toe ‘ns een ‘Amsterdam’ te roepen. Visualisaties op de achtergrond zorgden voor een interessante dynamiek aan het optreden, om de outfits niet te vergeten. Groot respect voor Neil en Chris, die in dikke jassen, koltruien en lange broeken aan het optreden waren, terwijl het publiek in korte broek of jurk stond te genieten (of weg te smelten).

Fans die het duo al eerder hadden gezien, maakten een opmerking dat ze nog net zo goed klonken als vroeger. Hun versie van ‘Where The Streets Have No Name (I Can’t Take My Eyes Off You)’, werd ingeleid met een monoloog waarin Chris uitleg gaf over de tournaam: “We’re going to Dreamworld, Our world, a world of music where being boring is a sin and the streets have no name”. Het publiek werd actief aangemoedigd om mee te zingen en dansen. Naarmate het concert vorderde, kwam er ook daadwerkelijk meer kleur op het podium en in de beelden. De mannen trokken steeds verder de Dreamworld in!

Als verassing verscheen er na een aantal nummers een zangeres achter de LED-panelen, en bleken de heren nog wat extra versterking mee te hebben genomen. De dame en drie heren deden af en aan mee ter ondersteuning als achtergrond zang, op drums of op keys! Ook verzorgden ze voor muzikale intermissies wanneer Chris en Neil door een outfitchange gingen.

De interactie met iedereen in de zaal was erg welkom en werd ook goed op gereageerd. Het praatje over de de tweede keer in Nederland, dat hij afsloot met een “Bedankt”, werd beloont met flink wat gejoel. Interessant om te horen waar nummers vandaan komen. Zo introduceerde hij het volgende nummer met een verhaal over een lied dat ontstond in Lucia in 1987, toen ze na het eten niets anders te doen hadden dan domino te spelen. De vriend die ze daar hebben gemaakt, deed altijd een dansje wanneer hij won, wat leidde tot het nummer: ‘Domino Dancing’. Het publiek begon ook gelijk te dansen en zong luidkeels het refrein mee. Tennant waardeerde het duidelijk: “Amsterdam, that was amazing”, wat ervoor zorgde dat de tweede keer net zo hard werd meegezongen met het refrein.

‘A New Bohemia’ kwam voorbij, en daarna een intro tot het nummer ‘Jealousy’; het eerste nummer dat ze ooit samen hebben geschreven. “Deze ken je ook wel toch?” “Oh, deze is ook leuk”, “Dit is mijn favoriet”, hoorde je uit allerlei hoeken van de zaal. Na wat aanmoediging ging het publiek enthousiast mee bij de meeste nummers. Later op de avond, bij het nummer ‘Dreamland’ was weinig aanmoediging nodig en danste iedereen direct mee.

Later kond nog genoten worden van Village People cover ‘Go West’ en publieksfavoriet ‘It’s a Sin’. De telefoons gingen gelijk de lucht in om het moment vast te leggen! De grote meezinger viel absoluut in de smaak en zorgde ook weer dat het uitverkochte AFAS Live één groot koor werd. Een denderend einde van een denderend concert! Maar toen kwam de encore nog. Als afsluiter kond iedereen genieten van nog een laatste outfit change, het nummer ‘West End Girls’ en nog wat spectaculaire grafische beelden op de schermen. Ook dit nummer zorgde nog voor veel gedans en wat laatste gezang. Als grote verassing was er nog een tweede encore, ‘Being Boring’, maar daarna was het echt over.

En zo hebben de Pet Shop Boys er weer een prachtig feest van gemaakt, tijdens hun tweede keer in Nederland deze tour!

Pet Shop Boys Setlist AFAS Live, Amsterdam, Netherlands 2024, Dreamworld - The Greatest Hits Live

Share.