Against The Current is een pop/rockband uit New York, bestaande uit drie leden: zangeres Chrissy Costanza, drummer Will Ferri en gitarist Dan Gow. De band begon in 2011 met het maken van covers op YouTube, wat zo succesvol was dat ze in 2014 hun eigen nummers gingen uitbrengen. In 2015 tekenden ze een contract bij het platenlabel Fueled By Ramen, waaronder ze de albums ‘In Our Bones’ en ‘Past Lives’ uitbrachten. Sinds 2022 opereren ze weer volledig onafhankelijk, zonder contract bij een platenlabel, net zoals ze ooit begonnen zijn.

Momenteel is de band bezig met een festivaltournee, waarbij ze voor grote menigten optreden. Tussendoor vullen ze hun agenda aan met optredens in kleinere zalen, waaronder Doornroosje in Nijmegen. Op hun eigen verzoek keerden ze terug naar het geliefde Nijmegen, waar ze voor het laatst in 2017 optraden. Dit keer organiseerden ze ook een pop-upshow, waar fans konden genieten van een akoestisch optreden en een Q&A-sessie. Deze verrassingsshow werd georganiseerd omdat de hoofdshow volledig was uitverkocht en veel mensen geen kaarten konden bemachtigen.

Het voorprogramma werd verzorgd door Dead Pony, afkomstig uit Glasgow. Een paar dagen voor de show postten ze dat ze niet met zijn vieren zouden optreden omdat de bassist zijn arm had gebroken, maar toch wilden ze alles eruit halen om er een show van te maken. Het optreden zelf was bijzonder, want ondanks het ontbreken van de bassist stond het als een huis. De frontvrouw was hier en daar wat schel door de slechte afstelling van de audio in het poppodium. Instrumentaal was het fijn om naar te luisteren. Hoogtepunt van de set was het nummer ‘Rainbow,’ dat oproept om elkaar lief te hebben en te steunen. Bij de toegift ‘COBRA’ werd er een moshpit gehouden waar het publiek los op ging.

Against The Current opende de avond met ‘Silent Stranger.’ De mysterieuze elektronische intro en de eerste noot van Chrissy trokken direct de aandacht van het publiek. Het nummer vereist goede vocale capaciteiten, omdat het in een hoog octaaf wordt gezongen, wat voor Chrissy geen probleem is. ‘Good Guy’ was een heerlijk nummer om te zien en te horen, een terugblik op het begin van hun carrière. De energie spatte ervan af bij ‘Wildfire,’ waarbij ze ook instrumentaal perfect op elkaar waren ingespeeld. Publieksfavorieten zoals ‘Running With The Wild Things,’ ‘Strangers Again,’ en ‘Wasteland’ kwamen al vroeg in de avond aan bod. Er werd met de handen geklapt! Het was duidelijk dat Dan zijn specialisatie in de vele gitaarriffs kon laten zien, terwijl Will zich wat meer op de achtergrond hield.

“Het was erg lang geleden dat wij hier voor het laatst optraden, toen hadden wij geen tijd om de stad te verkennen. Dit hebben wij gisteren gedaan en wat is de stad mooi.” Er werd ook een Nijntje geruild voor wat gitaarpicks. Het nummer dat volgde was ‘Blindfolded,’ hun eerste nummer in hun onafhankelijkheid, en het publiek zong en sprong mee. “Het nummer dat te lang van de setlist af is geweest verdient het om terug te komen,” aldus Chrissy. ‘Something You Need’ is een nummer van hun eerste EP ‘Infinity,’ wat voor de fans van het prille begin een stukje nostalgie opleverde. Jammer genoeg kende het merendeel van de zaal het nummer niet, waardoor het stil en sfeerloos was.

Chrissy gaf aan dat ze het wat rustiger aan wilden doen door enkele nummers in een akoestisch jasje te steken. De akoestische versies van ‘Brighter’ en ‘In Our Bones’ lieten de band op hun best zien en horen. Het samenspel in de band werd hierdoor extra benadrukt. Het publiek stak hun zaklampjes op waardoor het een sterrenhemel werd, en onverwacht werden er bellen geblazen. Na het knusse moment van de show gingen ze weer over naar sterk gitaarwerk, wat duidelijk te horen was bij ‘Voices.’ Het publiek zong enthousiast mee, iets wat de band opviel en waar ze zichtbaar van genoten. ‘Gravity’ en ‘Paralyzed’ waren de nummers van het eerste kwartier, waarbij je kon zien dat Dan, Will en Chrissy genoten van het publiek dat uit hun dak ging. Dit is de reden dat deze nummers vanaf het begin op hun setlist staan. Ze verlieten het podium en het publiek schreeuwde “We Want More,” waarna ze terugkwamen op het podium.

Het nummer dat iedereen zou moeten kennen, is ‘Legends Never Die,’ bekend van de game League of Legends, die Chrissy ook speelt. Hoewel het nummer meer pop dan rock is en daarmee wat zachter voor echte gitaarliefhebbers, genoot het publiek ervan. De energie die Chrissy op het podium neerzette was ongekend. Ondanks dat ze nauwelijks buiten adem was, haalde ze de eindstreep van de avond. ‘Again & Again’ is een samenwerking met Guardin, die er niet bij kon zijn. Dit deel werd sterk overgenomen door tourlid Joe Cooper, die naast gitaarspelen ook prachtig kon zingen. Will stond tussendoor op om wat charme in het nummer te gooien, wat jolig was om te zien. Het laatste nummer van de avond was ‘Weapon,’ een all-time klassieker van Against The Current. Dit nummer is betekenisvol omdat het gaat over niet opgeven en sterk blijven in moeilijke situaties, wat ook hun carrière als onafhankelijke band weerspiegelt. De band gaf nog een anekdote voordat ze het podium afliepen.

Ze zeiden dat dit hun laatste headlineshow was van het Europese stuk, en dat ze hierna door zouden gaan naar het Verenigd Koninkrijk. Hier en daar was de audio niet optimaal afgesteld: soms stond de bas te hard waardoor je de stemmen niet kon horen. Over het algemeen was het een show zoals men gewend is van Against The Current.

Share.