Op zaterdagavond was het Muziekgebouw Eindhoven het decor van een historische gebeurtenis voor Nederlandse begrippen: het Nederlandse afscheidsconcert van soullegende Gladys Knight. Met haar Farewell Tour neemt ze na ruim 50 jaar afscheid van de bühne en tijdens de afscheidstournee nam ze, na donderdagavond een concert in Carré, afscheid van ons land in Eindhoven. Ok, zeker is het niet, want al jaren tourt the Empress of Soul met haar afscheidstournee en iedere keer komen er weer concerten bij. Zonder haar voormalige achtergrondgroep The Pips natuurlijk, maar nog altijd met een stem die diep doordringt in de ziel van haar publiek. Met de eerste rijen stoelen verwijderd konden er 1600 man publiek in. En die zaten en stonden er dan ook. Het was een avond vol nostalgie, onvergetelijke hits en een viering van een indrukwekkende muzikale carrière.

Gladys Knight, geboren op 28 mei 1944 in Atlanta, Georgia, is een van de meest gevierde zangeressen in de geschiedenis van de soulmuziek. Ze begon haar carrière in de jaren ’50 als leadzangeres van The Pips, een groep die later bekend werd als Gladys Knight & the Pips. Samen scoorden ze talloze hits zoals ‘Midnight Train to Georgia’ en ‘I Heard It Through the Grapevine’. Knight won zeven Grammy Awards en werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Haar muziek heeft dan ook veel andere zangeressen beïnvloed.

Het afscheidsconcert van Gladys Knight begon met het energieke ‘Taste of Bitter Love’, een nummer dat enthousiast werd begroet door het publiek. Maar ook Gladys begroette het publiek even enthousiast, en bleek er absoluut zin in te hebben. De zaal werd overspoeld met nostalgie toen ze ‘The Nitty Gritty’ inzette, gevolgd door het hartverwarmende ‘Make Yours a Happy Home’. Knight, zichtbaar ontroerd, vertelde het publiek hoeveel dit laatste optreden voor haar betekende.

Geweldig was haar vertolking van ‘Every Beat of My Heart’, een cover van Johnny Otis die de zaal volledig meezong, hoewel Knight het zingen zelf veelal overliet aan haar achtergrondzangeressen. Het vanuit de zaal komende “We love you!” Werd vanaf het podium beantwoord met eenzelfde verklaring, echter met een uithaal waar menig 80-jarige jaloers op zou zijn.

De kracht en emotie in haar stem kwamen volledig tot hun recht in nummers als ‘On and On’ en ‘I’ve Got to Use My Imagination’, maar het publiek ging pas echt uit zijn dak bij ‘I Heard It Through the Grapevine’, een tijdloze klassieker die Knight met dezelfde passie zong als decennia geleden. Een van de hoogtepunten was echter de James Bond theme song ‘Licence to Kill’, die niet meer bij elk concert op de setlist staat. Dat deze werd uitgevoerd was echter een absolute oorwurm die door het publiek zeker werd gewaardeerd.

Naar mate het einde naderde moest Gladys Knight gaan zitten en kregen ook haar geweldige achtergrondzangeressen een welverdiende hoofdrol, tot aan het onvermijdelijke ‘Midnight Train to Georgia’ in een gospelversie, waarbij het publiek luidkeels meezong. Gladys Knight verliet het Eindhovense met een meer dan verdiend staand applaus, een dat zelden zo terecht was. Een vrouw om, ondanks haar 80 jarige leeftijd, verliefd op te worden.

Het afscheidsconcert van Gladys Knight in Muziekgebouw Eindhoven was een waardig afscheid van een icoon. Een enorme naam voor Muziekgebouw Eindhoven dat met hulp van sponsor ASML steeds grotere namen naar de lichtstad weet te halen. En terecht, want Eindhoven verdient het. Zo ook die laatste groet door een legendarische zangeres.

Deel: