Gamen is een leuke en boeiende bezigheid, en heel wat spelers willen hun gamingervaring dan ook optimaliseren. De juiste achtergrondmuziek kan een gamingsessie des te leuker maken, de sfeer versterken en zelfs de prestaties beïnvloeden! Wat is de beste achtergrondmuziek tijdens het gamen? In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie.
Verschillende genres
Bij het bepalen van de juiste achtergrondmuziek is het uiteraard belangrijk dat je eerst en vooral kijkt naar het genre van je game. Dit kan immers een sterke invloed hebben op je keuze. Bij actievolle games met een snelle gameplay, zoals First-Person Shooters (denk aan CounterStrike) ben je doorgaans niet gediend met klassieke muziek. Hier is het beter om te kiezen voor opzwepende en energieke muziekgenres, zoals elektronische dansmuziek of heavy metal. Hoewel dit twee volledig verschillende genres zijn, hebben ze wel gemeen dat ze beide je adrenaline kunnen verhogen en je meer gefocust kunnen laten gamen.
Meer rustige games zoals Role-Playing Games (bijvoorbeeld The Elder Scrolls: Skyrim en Dragon Age) waar er lange stukken van trage gameplay voorkomen, kunnen dan weer wel baten bij klassieke muziek of orkestrale soundtracks die je fantasie prikkelen en een meer episch en grootschalig karakter toevoegen aan de hele ervaring. Dit laat je ook toe om meer van het verhaal te volgen, want je zal niet zo snel afgeleid worden door de muziek.
Moderne games die zich afspelen in een meer realistische wereld zoals GTA (Grand Theft Auto) zijn dan weer geschikt voor rap en hip-hop want deze passen gewoon bij het thema en de setting.
Je hebt ook kleinere denkspelletjes die je op je smartphone of tablet kan spelen, bijvoorbeeld schaken, puzzelen, of zelfs casinogames zoals poker en blackjack. Deze worden steeds populairder, en als je interesse hebt, kan je websites zoals Techopedia gebruiken om de meest kwalitatieve versies te ontdekken. Omdat je je bij dit soort games moet concentreren, is het beter om geen muziek met tekst te kiezen, maar eerder leuke, niet opdringerige deuntjes.
De emotionele impact
Muziek brengt bij heel veel mensen emoties naar voren, en hetzelfde kan gezegd worden over sommige videogames. Sterker nog, beide soorten entertainment kunnen elkaar aanvullen en een soort symbiotische relatie vormen, waardoor de hele ervaring naar een hoger niveau kan worden getild.
Bij het selecteren van je achtergrondmuziek, moet je je dus afvragen welke stemming je wil oproepen. Geef je de voorkeur aan muziek die je in een staat van ontspanning brengt, of heb je meer nood aan wat motivatie en een muzikale peptalk?
Je kan dus los van het genre ook een soort muziek kiezen die er normaal niet goed bij zou passen. In een rustig avonturenspel zitten vaak ook intense momenten, waar je misschien een energieke track bij wil om je alert te houden en optimaal te laten spelen.
Vice versa kan je bij actiespellen soms momenten van rust nodig hebben, en dan is het een goed idee om de heavy metal even af te zetten en in plaats daarvan wat rustige ambiancemuziek te beluisteren.
Je persoonlijke voorkeur
Natuurlijk is jouw eigen muzieksmaak meestal de doorslaggevende factor. Als je hardrock maar niets vindt, dan moet je jezelf heus niet dwingen om dat op te zetten, gewoon omdat dit beter zou passen bij het videogame dat je momenteel speelt.
Kies altijd muziek waar je blij van wordt, waar je graag naar luistert, en die je ook kan motiveren om beter te gamen. Kan je je moeilijk concentreren op muziek met zang? Kijk dan misschien beter binnen je favoriete genres of er geen akoestische opties zijn.
Enkele suggesties
Weet je niet goed waar te beginnen? Wil je graag je muzieksmaak wat uitbreiden? Dan helpen wij je graag verder, met wat suggesties op het vlak van gepaste achtergrondmuziek bij gaming.
● Elektronische muziek: Aphex Twin, Boards of Canada, Daft Punk, Justice, The Chemical Brothers, Kraftwerk, Skrillex
● Rock: AC/DC, Black Sabbath, Led Zeppelin, Metallica, Queen, Pink Floyd
● Metal: Iron Maiden, Judas Priest, Slayer, Slipknot
● Epische soundtracks: Hans Zimmer – Time (uit de film Inception), John Williams – Main Theme (Star Wars), Howard Shore – The Bridge of Khazad Dum (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Ennio Morricone – The Ecstasy of Gold (The Good, the Bad and the Ugly), Alan Silvestri – Main Theme (Back to the Future)
● Klassieke muziek: Bach, Beethoven, Mozart, Vivaldi, Tchaikovsky
● Ambiencemuziek: Brian Eno, Harold Budd, Steve Roach, Tim Hecker
● Chilloutmuziek: Air, Bonobo, Tycho, Zero 7, Thievery Corporation
Conclusie
Kortom, net zoals er talrijke soorten videogames zijn, zijn er ook heel wat soorten achtergrondmuziek die erbij passen. Wat de beste achtergrondmuziek is voor het videogame dat je speelt, hangt af van zowel het genre, de emotionele impact die je wil bereiken, en jouw persoonlijke voorkeuren.
Wat voor de ene gamer ideaal is, kan de andere afleiden en storen. We kunnen je aanraden om te experimenteren met verschillende genres en tracks om te ontdekken welke soort muziek het beste past bij jouw speelstijl en smaak.