Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om je eigen muziek te genereren via de Bitcoin blockchain? Dit kun je doen met behulp van de dienst Ordinals. Dit is een nieuwe Bitcoin technologie waarmee je data kunt schrijven in de Bitcoin blockchain. We kennen deze technologie al van digitale activa zoals NFT’s. Hoe je muziek kunt maken op de Bitcoin blockchain lees je hier.
Wat kun je ook alweer met Bitcoin?
Even een opfrisser. Wat kun je allemaal met Bitcoin en de blockchain? De blockchain is een technologie waarmee een netwerk van gebruikers een database van transacties kan bijhouden. Deze database is een keten van blokken die bestaan uit goedgekeurde transacties. Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. De waarde van Bitcoin wordt bepaald door de BTC koers en vinden er transacties plaats dan worden deze vastgelegd op de Bitcoin blockchain.
Wie beheert het Bitcoin netwerk?
Bitcoin wordt beheerd door alle Bitcoin-gebruikers en niemand bezit het netwerk. Een Bitcoin-gebruiker wordt een node genoemd. Dit kan een computer zijn die software runt van Bitcoin. Bijvoorbeeld een miner, of iemand die een software wallet van Bitcoin draait met daarop een kopie van de gehele blockchain. Deze software is verbonden met andere computers met hetzelfde programma. Zo creëren deze nodes onderling het gehele Bitcoin netwerk dat zij gezamenlijk beheren.
Andere cryptovaluta
Naast Bitcoin zijn er een hoop andere cryptovaluta. Deze worden altcoins genoemd. Vaak onderscheiden deze altcoins zich van Bitcoin doordat ze andere mogelijkheden hebben of van een andere technologie gebruik maken. Een voorbeeld van zo’n altcoin die de dingen anders doet is Ripple. Deze altcoin is eigenlijk geen echte cryptovaluta, maar een betalingsprotocol in handen van één bedrijf. Je kunt Ripple ook verhandelen. De waarde van Ripple kun je zien aan de XRP koers.
Het Ordinals protocol
Laten we terugkeren naar muziek maken op de blockchain. Hoe gaat dat in zijn werk? Dit is mogelijk via het Ordinals protocol. Het Ordinals Protocol is een nieuwe Bitcoin technologie die data kan schrijven in de Bitcoin blockchain. Deze data kunnen bijvoorbeeld digitale activa zijn zoals NFT’s. Die data kan ook gegenereerde muziek zijn.
Welke invloed heeft de blockchain op de muziekindustrie?
Luister je een nummer, op de radio of op Spotify, dan zijn er een hoop mensen die rechten op het nummer hebben. De schrijver en de componist hebben de auteursrechten op de tekst en de zanger heeft het recht op de uitvoering. Auteursrechten ontstaan wanneer iemand zelf een werk creëert. Vaak zijn er allerlei tussenpersonen zoals platenlabels die ook een graantje meepikken. De blockchain kan bijdragen aan een eerlijkere en transparantere muziekwereld.
De Descent Into Darkness Music Engine
Je eigen muziek genereren kun je doen met de Descent into darkness music engine. Met deze technologie kun je niet alleen direct een muzieknummer genereren, je wordt ook eigenaar van de inscriptie. Het enige wat je hoeft te doen om tot je eigen creatie te komen is het invoeren van een paar trefwoorden. De technologie is ontwikkeld met OpenAI’s ChatGPT om geluiden te kunnen creëren.
Recursieve inscripties
Het aantal inschrijvingen van Ordinals op het Bitcoin netwerk heeft de 25 miljoen al overschreden. Hiervan zijn er 140.000 recursieve inscripties. Dit is een upgrade van Ordinals, waardoor je als ontwikkelaar gegevens van eerdere inscripties kunt gebruiken voor nieuwe inscripties. Hierdoor kun je de limiet op de grootte van Bitcoin blokken omzeilen. Met deze recursieve inscriptie zou het netwerk in staat kunnen zijn om de ontwikkeling van complexe applicaties zoals videogames te ondersteunen.
Kosten verlagen
Door deze nieuwe vorm van inscripties kan de efficiëntie verhoogd worden en de kosten worden verlaagd. In plaats van vele individuele bestanden toe te voegen kunnen ontwikkelaars de kenmerken van de collectie toevoegen en de bestanden programmatisch genereren. Deze aanpak biedt mogelijkheden om te besparen op de transactiekosten.