Ze zijn zeldzaam. Groepen die nog weten te verrassen met hun zevende album. Yevgueni is dan ook een zeldzame groep. Avontuur en nieuwsgierigheid zitten in haar DNA. Na – meer dan – 20 jaar is er ook voldoende zelfkennis opgebouwd. Dat alles laat zich horen op ‘Straks is ook goed’, een volbloed popplaat die pendelt tussen eigentijds en tijdloos. Twee woorden die Yevgueni – met de steun van producer Luuk Cox – feillozer dan ooit tevoren in elkaar laat overvloeien.
‘Straks is ook goed’ is het zevende studioalbum van Yevgueni, de groep die zich stilaan opmaakt voor de viering van haar zilveren jubileum. Dat is al een hele prestatie op zich. In de 20ste eeuw was zoiets ondenkbaar in onze contreien. En ook vandaag is het alleen de uitzonderingen gegeven om een stevig oeuvre uit te bouwen. Het gebied is klein, de middelen zijn beperkt, u kent het refrein. Ter vergelijking: Raymond van het Groenewoud zit na een halve eeuw aan album 14, De Mens heeft er 11.
Yevgueni is niet zomaar een uitzondering. Het is een groep. En die sterven stilaan uit. België is vandaag in hoofdzaak een land van frontmannen/vrouwen die begeleid worden door los-vaste krachten. Yevgueni zingt bovendien in het Nederlands. De moedertaal van – amper – drie gebieden in de hele wereld. Geen nood evenwel: de groep staat sterk. Ze is doorheen de jaren alleen maar aan aanhang blijven winnen. Yevgueni is vandaag herkenbaar voor de eigen generatie (40+) maar “ook jonge mensen vinden haar wel fijn”. Er zitten trouwens al nakomelingen van de fans van het eerste uur tussen de volgers.
Yevgueni is ook overal welkom. Het speelt zowel in schouwburgen en rockclubs als in kerkgebouwen en op festivalpodia. Een opmerkelijk spagaat. En toen kwam album nummer zeven. ‘Straks is ook goed’ is een nieuwe aflevering van een mooi opgebouwd vervolgverhaal. De sage begint in het eerste album ‘Kannibaal’ (2005) met jonkies die gaan studeren in de Grote Stad. Ze zingen over hun toekomstplannen en hun onbereikbare liefdes. Onderweg zijn ze vaders geworden, hebben ze mensen gewonnen en verloren en trekken ze zich het lot van de hele wereld aan.
Op ‘Straks is ook goed’ overleven onze helden lockdowns, worstelen ze zich door een beginnende midlife en leggen ze de klimaatzaak uit aan vijfjarigen. Die avonturen worden vertaald in teksten die nu eens duidelijk herkenbaar, dan weer mystiek poëtisch zijn. Met als credo dat “het ergens over moet gaan, maar niet voor iedereen over hetzelfde”. Tekstueel is ‘Straks is ook goed’ een tweelingbroer van voorganger ‘Tijd is alles’ (2017), de plaat van ‘Adem’, ‘Nooit naar nergens’ en ‘Waar jij niet bent’. Audi fonisch is het een bewijs dat Yevgueni over veel zelfkennis bezit. Zoals: het is niet slecht om de regie van een plaat uit handen te geven.
Producer Luuk Cox mag zich nadrukkelijk laten horen en hij doet dat ook. De man maakte de jongste jaren opgemerkt werk met Girls In Hawaii, Compact Disk Dummies en Intergalactic Lovers. En hij maakt geen uitzondering voor Yevgueni. Er zijn duidelijk hoorbare ingrepen. Cox schuift met de rolverdeling en legt nieuwe accenten. Maar zijn grootste werk is toch een algemeen gevoel. De geluidsband van ‘Straks is ook goed’ is een tiramisu van fijne repen die zijn opgebouwd in de hoogte en de diepte. Een warm deken van klank. Het is trouwens ten stelligste aan te raden om de plaat te beluisteren onder een hoofdtelefoon. Het gebeurt zelden dat groepen een flink eind in hun carrière nog weten te verrassen. Laat staan dat ze zichzelf overtreffen. ‘Straks is ook goed’ doet allebei. Het is geen aardverschuiving of een update. Eerder een onverwachte nieuwe geur van hetzelfde parfum. Wat goed was, is gebleven. En wat nieuw is, voelt meteen goed aan. Yevgueni komt op 18 februari met ‘Straks is ook goed’.
De release van de plaat is ineens het startschot van de nieuwe tournee van Yevgueni in België en Nederland. De band heeft ondertussen volgende 10 concerten aangekondigd:
04/02/22: Zaal Harmonie – Oudenaarde (BE)
12/02/22: Zaal LUX – Herenthout (BE)
18/02/22: Depot – Leuven (BE)
19/02/22: Depot – Leuven (BE)
23/02/22: Handelsbeurs – Gent (BE)
22/04/22: Paard – Den Haag (NL)
23/04/22: Astrant – Ede (NL)
29/04/22: Kortrijk – De Kreun (BE)
30/04/22: De Spot – Middelburg (NL)
11/05/22: Casino – Sint-Niklaas (BE)