Studies hebben al vaker uitgewezen dat muziek een ideale manier is om contact te maken én ook te krijgen met je ongeboren baby. En zeg nu even zelf; bestaat er iets heerlijkers dan even achterover liggen op de sofa in combinatie met een relaxed muziekje? Niet alleen jij als toekomstige mama geniet daar ten volle van, ook je ongeboren kindje haalt daar alleen maar voordelen uit. En zelfs na de geboorte van je kindje dient dit effectief gestimuleerd te worden.
De eerste date met je ongeboren kind
Heb je onlangs te horen gekregen dat er een kleine wondertje in je buik groeit? En is het allemaal wat overweldigend in het begin? Maak je alvast geen zorgen want dat klinkt perfect normaal. Probeer vooral zoveel mogelijk van de zwangerschap en de ontwikkelingen in je buik te genieten en maak alvast onbezonnen contact met je kleine wondertje. Ga als het ware op date met je ongeboren kindje.
Zo tonen verschillende studies aan dat muziek alvast een goed hulpmiddel kan zijn om in contact te komen met je kindje. Dit wordt tevens bevestigd door Rita Rikhof, Nederlands muziekdocent en bekend vanwege haar cursus “Muziek in de Zwangerschap”. Ongeboren kindjes zijn namelijk in staat om reeds op enkele weken geluid waar te nemen. Voel je dus niet beschaamd als je even ontspannen achterover wilt liggen en kies voor die blind-date met je ongeboren kindje.
Muziek; het ideale rust- en aandachtspunt
Ga lekker even achterover liggen, eventueel ondersteund door een voedingskussen met microparels of een zwangerschapskussen, en kies voor jezelf een ontspannen muziekje uit. Studies tonen aan dat rustgevende muziek en melodieën een betere keuze blijken alhoewel het in de eerste plaats belangrijk is dat jij als mama helemaal tot ontspanning kunt komen. Ben je dus dol op house muziek of kun je echt 100% genieten van een goed R&B nummer, dan is daar uiteraard helemaal niets verkeerds mee.
Wat wel belangrijk is om in het achterhoofd te houden is de aandacht voor je kindje. Wil je graag contact maken met je kleintje dan is het niet echt aan te raden om een leuk muziekje op te zetten en ondertussen de babykamer onder handen te nemen bijvoorbeeld. Kies er dus voor om even languit op de bank te liggen, in de schommelstoel van het lentezonnetje te genieten of gewoon even rustig in het gras neer te liggen. Leg je handen op je buik en geniet van het eerste onbezonnen contact met je blind-date.
Markant onderzoek
Voor de mama’s die toch nog mochten twijfelen aan het feit of ongeboren baby’s deze contactmomentjes waarnemen, toont recent onderzoek aan dat baby’s vanaf week 16 in staat zijn om geluiden en melodieën te horen. Dit werd vastgesteld door een team van deskundigen aan het Marquès Instituut in Barcelona, Spanje. Zo werd een groep zwangere vrouwen ‘getest’ door een koptelefoon op hun bolle buikje te plaatsen of een speaker in de vagina in te brengen. En de resultaten waren allerminst verrassend; baby’tjes reageerden vrijwel meteen op het geluid door druk met hun armpjes, beentjes en mondje te bewegen.
Leren in de buik
Gebruik van muziek creëert niet alleen een ontspannen gevoel bij mama en kind, het biedt ook een eerste vorm van leermomentjes aan. Door regelmatig naar dezelfde melodieën en/ of liedjes te luisteren, zullen deze ongetwijfeld in het geheugen van je ongeboren kindje blijven hangen. Stel dat je elke avond een momentje de tijd neemt om ‘Twinkle Twinkle Little Star’ te draaien, dan zal je kindje er 9 kansen op 10 ook na de geboorte aanzienlijk rustiger door worden. Kortom, alleen maar voordelen lijkt ons!