Met de, soms wel extreme, huidige klimaatveranderingen blijkt de opwarming van de aarde niet langer meer een fabeltje maar eerder een feit te zijn. Naast de extreme vriestemperaturen en bijzonder koude winters, zouden we ons nu ook in Nederland en België mogen verwachten aan hete zomers. En daar kunnen we dan maar beter op voorbereid zijn!
Het gebruik van aircosystemen
In Nederland en België hebben we tot voor kort een zeer gematigd klimaat gekend. Echter, met de opwarming van de aarde lijkt daar toch enigszins verandering in te komen. Zo konden we vorige zomer toch al aardige temperaturen noteren die deden denken aan een vakantie in Spanje of Italië. Net zoals we de afgelopen weken te maken hebben gekregen met extreme vriestemperaturen, veel sneeuwval en nooit geziene winterse buien.
Als dit het pad wordt dat we zullen volgen, dan kunnen we maar beter voorbereid zijn. In Amerika bijvoorbeeld kun je in meer dan 75% van de huishoudens een krachtig aircosysteem spotten om de warmste dagen probleemloos door te komen. En heel wat Nederlandse en Belgische bedrijven lijken deze trend over te nemen, tenminste wat betreft kantoren en commerciële ruimtes. Maar is dat wel de beste oplossing? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst 60% van de Amerikaanse energiefactuur afkomstig is van airco gebruik. Koelt airco wel voldoende af en is het een aanbeveling in verhouding tot het energieverbruik en de bijbehorende energiefactuur?
Het effect op het thermisch comfort en op de energiefactuur
Dat airco de ruimte zal verkoelen, staat buiten kijf. Maar of het ook een budgettaire en duurzame oplossing is, dat valt dan weer te betwisten. Zo zal een recent ingeschakeld aircosysteem niet meteen verkoeling bieden maar ondertussen wel al energie verbruiken. Daarbij komt ook nog eens dat, net zoals het principe van een CV, het hele gebouw en alle bijbehorende kamers worden gekoeld. Een beetje zonde toch als je voornamelijk tijd in de woonkamer en/ of keuken spendeert?
Bovendien draagt het effect van een aircosysteem niet meteen bij aan ons thermisch comfort, wat met een krachtig ventilatiesysteem bijvoorbeeld wel het geval zou zijn. Daarbij wordt ons thermisch comfort bepaald door een combinatie van de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid, de luchtsnelheid en de stralingstemperatuur. Waar een aircosysteem een aanzienlijk effect zal uitoefenen op de luchttemperatuur- én vochtigheid, zal een ventilator enkel en alleen de luchtsnelheid manipuleren. Met andere woorden; een airco heeft dubbel zoveel energie nodig om uiteindelijk verkoeling te kunnen bieden.
Ventilatiesysteem als duurzame én budgettaire oplossing
Het lijkt er dus op dat je maar beter kunt kiezen voor een kwalitatief en goed functionerend ventilatiesysteem. Daarbij heb je exemplaren die je kunt aansluiten op de netstroom en anderen die functioneren op basis van een stel krachtige batterijen en bijgevolg makkelijker hanteerbaar zijn. Welke je ook kiest, hun energieverbruik ligt duidelijk een heel pak lager ten opzichte van de standaard aircosystemen. Zo verbruiken ze, afhankelijk van het type, slechts tussen 2 en 8 Watt.
Dat lage energieverbruik verklaart zich in het feit dat dergelijke systemen enkel de luchtsnelheid gaan manipuleren waardoor ze bijgevolg de helft minder energie nodig hebben om een ruimte of kamer te verkoelen. Bovendien kun je met dergelijke systemen opteren voor een lokale of plaatselijke verkoeling, wat met een aircosysteem helemaal niet mogelijk is.
Onderzoek en energieverbruik van de ventilator
Verschillende onderzoeken uit 2013 toonden eerder al aan dat het gebruik van een ventilator op vele vlakken voordeliger en efficiënter blijkt dan aircosystemen. Zo bieden ze een hoger persoonlijk thermisch comfort, kunnen ze makkelijker lokaal verkoeling bieden én zijn ze energiezuiniger.
Zo is uit diverse studies gebleken dat de combinatie van een aircosysteem en ventilator ervoor zorgt dat de airco enkele graden lager kan worden gezet. Stel dat je de airco in plaats van 24 graden vanaf nu op 29 graden kunt zetten, dankzij de aanwezigheid van een ventilator, betekent dit een energiebesparing van maar liefst 35 tot wel 50% Kortom, de moeite waard om hier toch even dieper over na te denken.