Op 6 december was het twee jaar geleden dat Johnny Hallyday op 74-jarige leeftijd overleed, een van de grootste Franse artiesten ooit. Op het Caraïbische eiland Saint Barthélemy bezocht Maxazine-schrijver René Hoeflaak zijn laatste rustplaats. De Franse zanger en acteur verkocht meer dan 100 miljoen platen, scoorde tientallen hits waaronder twee nummer 1 hits in Nederland, trok vele zalen over de gehele wereld en acteerde in diverse films.
Vlucht naar St. Barthélemy
Onder escorte van 600 motorrijders en onder begeleiding van 1.500 agenten werd de kist met het lichaam van Hallyday – werkelijke naam Phillipe Léo Smet – drie dagen later, op 8 december 2017, in Parijs over de Champs-Élysées naar de kerk La Madeleine gereden voor de afscheidsdienst. Een miljoen mensen trokken naar Parijs om de zanger een laatste te eer te bewijzen en onder meer de Franse president Macron hield een toespraak. De dienst zelf werd rechtstreeks uitgezonden op de Franse televisie en bekeken door 22 miljoen mensen.
De dag erna werd het lichaam van Hallyday in een Boeing 757 met 62 passagiers in acht uur overgevlogen naar Saint-Barthélemy, in de volksmond St. Barth, het eiland waar Hallyday sinds de jaren zeventig graag verbleef en waar hij in 2008 een luxe villa had laten bouwen. Op 11 december 2017 werd hij op aldaar in aanwezigheid zijn echtgenote Laeticia Boudou, zijn twee dochters, de Franse acteur Jean Reno en een kleine 70 andere vrienden en familieleden begraven op de begraafplaats Lorient.
Eiland voor sterren en beroemdheden
Het vinden en bezoeken van het graf is redelijk eenvoudig. Het eiland St. Barth, dat de status heeft van zelfstandige Franse regio, heeft immers een oppervlakte van slechts 21 vierkante kilometer, telt nauwelijks 8 duizend inwoners, een handvol doorgaande wegen en twee begraafplaatsen. In een half uurtje ben je het eiland rond- en overgereden. En bovendien, het met gitaren, bloemen en fotolijsten gedecoreerde graf valt op, is niet te missen.
St. Barth is een geliefd eiland voor sterren en beroemdheden zoals Beyoncé, Usher, The Kardashians, Jay-Z, Justin Bieber, Leonardo di Caprio, Lionel Richie en John Bon Jovi om er maar een paar te noemen. Privé vliegtuigjes vliegen dan ook letterlijk af en aan op de korte landingsbaan van het vliegveldje, gelegen tussen de heuvels rondom het dorpje St. Jean, onze verblijfplaats die dagen en de hoofdstad Gustavia, vernoemd naar de Zweedse Koning Gustaaf III, want St. Barth behoorde tussen 1785 en 1877 tot het Zweedse Koninkrijk.
Het is gezien en gezien worden, daar op St. Barth, gelegen op 35 kilometer van ‘ons eigen’ Sint-Maarten. In ons geval een uur varen heen en een kwartiertje vliegen terug van en naar St. Maarten.
Waarom hier?
Veel fans waren destijds teleurgesteld dat Hallyday koos voor zijn laatste rustplaats op 7 duizend kilometer afstand van Frankrijk. In de eerste maand na de begrafenis plaatste een onbekende zelfs een bordje op het graf met de tekst: “Waarom ben je hier begraven?”. Het bordje werd na enkele dagen verwijderd.
Johnny Hallyday, geboren uit een Belgische moeder en Franse vader, vroeg in 2005 het staatsburgerschap van België aan. Tevergeefs. België wees het verzoek af omdat het louter en alleen belasting technische motieven van de artiest vermoedde. Mogelijk is dat een reden dat hij op Frans grondgebied, zo ver mogelijk van België wilde wonen.
5 duizend euro per nacht
Voor wie een bezoek wil brengen aan de begraafplaats en iets persoonlijker wil overnachten dan in een hotel, kan men de voormalige villa van Hallyday zelf huren. De villa is te huren voor ‘slechts’ 5 duizend euro per nacht, zo is te lezen in een artikel uit 2018 in Forbes. Begin december was de villa mogelijk de verblijfplaats van de weduwe van Hallyday, die twee jaar na het overlijden van de zanger een wake bij de laatste rustplaats van Jimmy Hallyday hield, daar in het verre Saint Barth.
Foto’s (c) René Hoeflaak