Voor het nieuwe album ‘Stomping Ground’ ging Maison du Malheur vier dagen de studio in en nam het album in een keer live op. Hierdoor klinkt het alsof de band naast je staat. Zo voel je bij het bezielende openingsnummer ‘Join The Weeds’ bijna letterlijk de trilling van de blazers en is het op het swingende ‘Reboot’ onmogelijk om stil te blijven staan. De hypnotiserende werking van ‘Streams of Resonation’ brengt wat meer rust en op ‘The Connection Is Fragile’ hoor je niet alleen de breekbaarheid, maar ervaar je deze ook. Tijdens de Morricone-achtige blues van ‘Your Number Is Up’ waan je je even in de woestijn en op ‘Stomping Ground’ kun je niet anders dan meestampen. Maison du Malheur claimt met dit derde album definitief hun vrijplaats onder de zon, waar de wetten van het alledaagse, het steriele, het plastieke en het ‘doe maar onecht dan ben je al echt genoeg’ niet gelden. Dit is geen plaat, dit is geen act, dit is muziek zoals muziek ooit bedoeld was. Onbevangen, onvervalst en onafhankelijk.
De bandleden van Maison du Malheur hebben inmiddels stuk voor stuk een muzikaal CV waar je u tegen zegt. Ze hebben de chops en de stops en de losse handjes. Jarenlang hebben ze zich gelaafd aan de muzikale oerbronnen van blues, jazz, jump, jive, soul en rock-‘n-roll om daar vervolgens een geheel eigen draai aan te geven. Deze jongens hebben grote vingervlugheid en een absoluut gehoor. Sommigen zijn autodidact, anderen weer jazzcats. Alles komt rechtstreeks uit de tenen, allen zijn ze één met hun instrument en zijn het kerels die hun leven in dienst hebben gesteld van de echte muziek. Inclusief haar vloeken en zuchten, solo’s en swing.
Voorman JP Mesker is in het bezit van een platencollectie die van Louis Armstrong via Tom Waits naar Nick Cave loopt. Hij begon Maison du Malheur in 2010 aanvankelijk als singer-songwriter. Binnen vier jaar tijd was zijn project een acht man sterk gevaarte geworden en waren ze duizenden verkochte exemplaren van de albums ‘Waiting For Trouble To Come’ en ‘Wicked Transmission’, honderden vlammende optredens (voor in totaal meer dan honderdduizend toeschouwers, ook en vooral op festivals) en een goedbetaalde biercommercial verder. De shows van Maison du Malheur worden gespeeld met een ongelofelijke beleving en onbedwingbare gretigheid. ‘Stomping Ground’ is het bewijs voor de ongeremde vrijheidsdrang van Maison du Malheur.
Bekijk hieronder de albumteaser:
In het najaar start de club tour, Maison Du Malheur doet daarbij de volgende podia aan:
07/11 Tivoli de Helling, Utrecht
12/11 Doornroosje, Nijmegen
13/11 Metropool, Hengelo
14/11 ’t Beest, Goes
19/11 De Gebroeders Nobel, Leiden
20/11 Gigant, Apeldoorn
21/11 Kroepoekfabriek, Vlaardingen
27/11 Estrado, Harderwijk
04/12 Gebouw-T, Bergen op Zoom
11/12 De Peppel, Zeist
18/12 Asteriks, Leeuwarden
23/12 Vera, Groningen