Vandaag heeft de organisatie maar liefst 22 namen vrijgegeven die het affiche gaan sieren voor Lowlands dat gehouden wordt in het weekend van 21 augustus te Biddinghuizen. De namen zijn: Interpol, Tame Impala, Kodaline, SBTRKT, Years & Years, Twenty One Pilots, Roots Manuva, het Concertgebouworkest, Hudson Mohawke (live), Todd Terje & Olson Band, Bejamin Clementine, Courtney Barnett, Max Cooper presents Emergence, Jack Garratt, Curtis Harding, Skinny Lister, Ought, Viet Cong, POND, JP Cooper, The Bohicas en While She Sleeps.
Helaas is er ook een afmelding, in verband met de zwangerschap van zangeres Cary Ann Hearst heeft Shovels & Rope moeten cancellen.
Lowlands 2015 wordt gehouden op 21, 22 en 23 augustus. De ticketverkoop is reeds gestart. Een passe partout (3 dagen festival + camping + pendelbus) kost € 195,-.
Interpol: Tijdje terug alweer, dat Interpol het Lowlandsprogramma sierde. Maar het was ook even geleden dat er een nieuw Interpolalbum op stapel stond – en die zaken gaan nu eenmaal vaak samen. Dus toen vorig jaar herfst eindelijk de vijfde plaat ‘El Pintor’ verscheen, wisten de fans genoeg: het New Yorkse postpunkkwartet is weer van de partij
Tame Impala: De psychedelische muziek van deze Australische band is één grote trip, van top tot teen gedrenkt in fuzzgitaren, zweverige melodieën en mistige vocalen. Na twee van die albums (‘Innerspeaker’ uit 2010 en ‘Lonerism’ uit 2012), was het tijd voor een liveplaat (‘Live Versions’, 2014), waarop te horen was dat de heren op het podium net een stukje steviger uit de hoek komen
Kodaline: Als geen ander weten de Ierse feelgoodrockers het hart te verwarmen en totale euforie los te weken. Gewoon, met bedwelmend mooie songs in breedbeelduitvoering. Een klein beetje als Mumford & Sons, een groot beetje als Coldplay, maar vooral heel veel als zichzelf: vier doodgewone jongemannen uit Dublin, die zingen over lachen en huilen en oogcontact zoeken met hun publiek.
SBTRKT: De Londense danceproducer fabriceerde onlangs zijn tweede album ‘Wonder Where We Land’, waaarop hij laat horen waarheen zijn post-dubstepzoektocht leidt. Naar een wirwar van stijlen, van jazzrap tot soulballad tot indiedance, maar (nog) altijd heavy on bass.
Concertgebouworkest: Welke band op het Lowlandsprogramma ook het langst meegaat, aan het ruim 125-jarige Koninklijk Concertgebouworkest kan niemand tippen. Ook staan ze bovenaan het lijstje met de grootste bezetting, met liefst 120 leden.
Years & Years: Wat zegt het dat Years & Years de Sound Of 2015-poll van BBC Radio One aanvoert? Alles, als je weet dat eerdere edities van deze jaarlijkse aanraderslijst nu illustere winnaars als 50 Cent, Mika, Adele en Sam Smith voortbracht. De sterren van dit Londense trio staan dik in de successtand, dankzij een uitgekiende combi van übercatchy synthpop en elastieken zang die de mosterd haalt bij R&B uit de jaren negentig.
Twenty One Pilots: Toen Twenty One Pilots in 2013 hun Lowlandsdebuut maakten, leek zelfs de Charlie in eerste instantie te groot voor ze. Dat was gezichtsbedrog. Dankzij hun slimme mix van glossy hightech-indiepop, gerse raps van Eminem-snit en hilarische verkleed- en klauterpartijen barstte de tent al snel uit zijn voegen en groeide de show van het knotsgekke duo uit Columbus, Ohio in no time uit tot een feest van proporties.
Roots Manuva: Hier zijn we trots op. Roots Manuva, de eigenzinnigste, creatiefste en misschien wel gewoon beste Engelse rapper ever komt naar Lowlands. De man van Jamaicaanse komaf die al ruim 15 jaar garant staat voor briljante hiphop, puttend uit een scala aan zwarte muziekstijlen, van dub en ragga tot funk en soul en zelfs gospel, altijd rijk aan bass en elektronica en doordrenkt met zijn sociale commentaar.
Hudson Mohawke (live): De laatste keer dat Hudson Mohawke zijn elektronische freakbeats op de Flevopolder losliet, was half Lowlands nog nooit in Biddinghuizen geweest. Natuurlijk, twee jaar geleden schopte de Schotse producer in de Bravo flink kont met trapduo TNGHT, maar we hebben het hier over de pure Ross Birchard, zoals zijn ouders hem noemden. Met een nieuw schetterend synthfeestje vol opgeknipte hiphopbeats, soulsamples, raveknipogen en, natuurlijk, trapinjecties.
Todd Terje & Olson Band: Drie jaar geleden voerde Terje Olsen, aka de Noorse house- en discoheld Todd Terje, op de hielen van zijn doorbraakhit ‘Inspector Norse’ de X-Ray naar de zevende hemel. Nu komt hij met band, waarin onder anderen broer Olaf op drums en met Terje zelf behalve achter diverse elektronica ook op (elektrische) piano, het instrument dat hij ooit studeerde. Wij reserveren vast plekken in het Paradijs, Shangri-la en Nirvana, want dat je van dit optreden in willoze vervoering raakt staat als een luisterpaal boven water.
Benjamin Clementine: Zo sta je als dakloze te busken in de Parijse metrogangen, zo sta je naast acts als Arctic Monkeys en Paul McCartney in Later… With Jools. Het overkwam de in Londen opgegroeide Benjamin Clementine in nauwelijks meer dan een vingerknip. De geboren Ghanees is een bijzondere singer/songwriter. Zo eentje die zich niets aantrekt van trends of hipheid, en die uit pop, jazz, soul en klassiek put om met behulp van eigenzinnig pianospel en acrobatische vocalen een kathedraal van mini-operaatjes te bouwen
Courtney Barnett: In de muziek van Courtney Barnett zijn psychedelica- en countryinvloeden van haar vorige bands verweven met een eigentijdse indietouch, vol repeterende riffjes, golvende ritmes en hypnotiserende melodieën. En een uitgestreken stem, die niet stoort maar juist deel is van de charme.
Max Cooper presents Emergence: De veelzijdige producer die zijn speels-experimentele techno van minimale snit paart aan maximaal effect, een kunstzinnig geluidsontwerp en spectaculaire, wetenschappelijk verantwoorde visuals, zoals geperfectioneerd in zijn multimediashow ‘Emergence’.
Jack Garratt: Garratt heeft live niet meer nodig dan een drumpad, een keyboard en een elektrische gitaar, waarop hij bij tijd en wijlen venijnig uithaalt. En een microfoon natuurlijk, waardoor zijn machtige stem stijgt en daalt als de Space Shot in Walibi – nu eens warm en lieflijk, dan weer ijzingwekkend hoog of daverend als een waterval.
Curtis Harding: Curtis Harding uit Alabama, Georgia, is een soulman. Maar wel een die verder kijkt dan zijn Afro-Amerikaanse neus lang is. Hij groeide op als gospelzanger, raakte verzeild in de hiphopscene, onder meer als achtergrondzanger bij OutKast, leidt met Black Lips-zanger/gitarist Cole Alexander de soul- en garagerockgroep Night Sun en werkt samen met Brent Hinds van Mastodon.
Skinny Lister: Met een repertoire dat vooral bestaat uit vrolijke kroeg- en zeemansliederen, met af en toe een serieuze noot, stuiteren blikvanger/leadzangeres Lorna Thomas en haar band of merry men over elk podium dat ze maar hebben wil, met name als dat een festivalpodium is.
Ought: Uit Montreal komt Ought, een kwartet rouwdouwers dat 90’s emocore combineert met 80’s postpunk, 70’s artrock, 60’s protopunk en het avant-gardistische van een jamband op paddenstoelen. Alsof Fugazi, The Velvet Underground, The Fall en Talking Heads een robbertje aan het knokken zijn met te veel acid achter de kiezen.
Viet Cong: De Canadese indierockband maakt een mix van artrock, noise en lo-fi-pop, met sonore zang en straffe ritmiek, lekker nerveus over het voetlicht gelepeld bovendien. En daarmee is het uit de ter ziele gegane cultpostpunkgroep Women gebaarde Viet Cong in elk geval muzikaal een fijne verrassing.
POND: De twee tourleden van de Australische psychedelicakoningen Tame Impala zijn tevens de hoofdrolspelers in hun eigen geestverruimende constellatie, POND geheten. POND klinkt compacter en lichtvoetiger dan zijn zusterband, maar niet minder spacey: hun nieuwste, zesde plaat heet niet voor niets ‘Man It Feels Like Space Again’.
JP Cooper: Hij heeft de looks van een blanke Bob Marley, maar het zijn folk, blues, soul en gospel die de toon zetten bij de uit Manchester afkomstige singer/songwriter JP Cooper, die o.a. Donny Hathaway en Stevie Wonder tot zijn idolen rekent.
The Bohicas: Hun stiel is rock & roll: snel, strak en rauw, en voorzien van bloedaanstekelijke melodieën en fabuleuze vierstemmige samenzang – ergens tussen Franz Ferdinand en The Beatles – en voor de fijnproevers zeker ook 80’s punkparels The Wipers.
While She Sleeps: Hun metalcore klinkt goed menens en houdt zelfs een os wakker. Toch is er wat veranderd sinds het debuutalbum ‘This Is The Six’, waarmee het kwintet oud-schoolgenoten in 2013 voor het eerst furore maakte. Niet alleen kan frontman Loz Taylor na twee stembandoperaties zo aan The Voice meedoen en is hij nu ook in staat zijn screams te controleren; getuige de nieuwe plaat ‘Brainwashed’ heeft ook de muzikale agressie een positieve draai gekregen en heeft het geheel aan melodie en variatie gewonnen.
Op http://www.lowlands.nl/ is uitgebreide informatie te vinden over deze bevestigingen en eerder aangekondigde acts zoals Ben Howard, Major Lazer, The Chemical Brothers, Passenger en Four Tet. Binnenkort volgen meer bevestigingen.