Op 10 December – de Dag van de Mensenrechten – schrijven honderdduizenden mensen van over de hele wereld brieven. Vierentwintig uur lang. Brieven voor mensen die onrecht is aangedaan, die gevangen zitten, gemarteld zijn of bedreigd worden. Rita Zipora’s lied ‘Wie Durft’ vormt dit jaar het boegbeeld van Amnesty’s schrijfmarathon. Het zal te horen zijn in Amnesty’s tv- en radio commercial, en op 10 december reist ze met haar band 24 uur door Nederland om ‘Wie Durft’ te spelen en samen met Amnesty duidelijk te maken dat mensenrechten er zijn voor iedereen, overal en altijd.
Amnesty koos Rita Zipora’s lied omdat de tekst van het lied naadloos aansluit bij de boodschap van Amnesty: help mensen die onrecht is aangedaan en kijk niet weg. Door het schrijven van een brief kun je hen helpen, ook als die mensen aan de andere kant van de wereld vastzitten, ook als je ze niet persoonlijk kent. Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen brieven werden al geschreven, die met succes om vrijlating hebben gevraagd van gewetensgevangenen, en die hoop hebben gegeven aan mensenrechtenactivisten.
Rita Zipora, die begin dit jaar haar debuut album ‘Als Ik Kijk’ en bijbehorende single ‘Wasem’ uitbracht, zal op 10 december samen met haar band 24 uur lang rondreizen om het nummer ten gehore te brengen. Om 10.00 uur zal zij de marathon aftrappen in het Amnesty huis in Amsterdam en zal daarna onder andere in de Amnesty vestigingen Zwolle en Weert optreden. Ook zal ze voor brievenschrijvers optreden in scholen, in huiskamers en bij verschillende bedrijven door heel Nederland. Op 11 december om 10.00 uur zal ze de schrijfmarathon weer afsluiten in het Amnesty huis in Amsterdam.
Bovendien zullen er ook tientallen schrijvers en andere prominente Nederlanders aanwezig zijn bij de schrijfmarathon om zich in te zetten voor mensen die het slachtoffer zijn van repressie. Onder andere Jan Mulder, Philip Huff, Maarten Spanjer, Tommy Wieringa, Jelle Brandt Corstius, Gijs Jolink (directeur van festival Zwarte Cross) en Hedy d’Ancona hebben al toegezegd om op 10 december aanwezig te zijn.
In 2013 schreven er wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen brieven. Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij. ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja om mijn vrijlating vroegen en dat Amnesty International zich sterk voor mij heeft ingezet.’