Wanneer Layla van Maxazine’s dochtersite RockMuZine de band The Dead and Living ontmoet in Keulen, Duitsland, blijken de Zweden in een zeer goede bui te zijn. Hun Rock-Goth-Punk-Folk (ja, u leest het goed) is met groot enthousiasme ontvangen tijdens hun meer dan een maand-lange Europese tournee als support act van mede-Zweden Deathstars. Rock-band tournees zijn meestal allesbehalve saai, en ook deze tour verliep inderdaad niet geheel vlekkeloos. RockMuZine ontmoet The Dead and Living, door een toeschouwer “de beste support act ooit” genoemd, in Keulens donkere rockhol ‘Underground’, voor een gesprek met zanger Coroner, gitarist Janitor en drummer Vincent, slechts uren voor de laatste show van de ‘Claws through Europe 2014’ toernee.
RockMuZine: The Dead and Living komen uit Karlstad, een stad uit het midden van Zweden. Kunnen jullie de Nederlandse lezers vertellen hoe het is om een rocker te zijn in Karlstad?
Coroner: Er is een vrij grote rock-scene, voor een stad met maar 80.000 inwoners. Veel verschillende scenes en genres.
Janitor: Tien jaar geleden was het zelfs nog veel groter. Toen had je echt overal bands, zeg maar.
Vincent: Er zijn ook veel jeugdhonken waar je kunt optreden.
Coroner: Bovendien heeft Karlstad de meeste kroegen en bars per hoofd van de bevolking in Zweden. Het is een ‘party-stad’. Dat zegt een boel.
RockMuZine: Dit is jullie eerste grote Europese tournee. Hoe bevalt jullie het leven ‘on the road’?
Coroner: We hebben wel eerder een tour gedaan door Frankrijk en Duitsland, maar dat was maar twee weken of zo. Dit is inderdaad onze eerste echte grote tournee.
Janitor: We zijn met z’n vijftienen in de bus. Maar vanaf dag èèn zijn we net een grote familie met Deathstars!
RockMuZine: Is het makkelijk om een beetje een dagritme te vinden?
Janitor: Je moet je eigen plekje creëren in de bus, dat wel. Maar dat lukt gelukkig prima.
Vincent: Alleen toen we van bus moesten wisselen was het even lastig. Toen waren we even helemaal de indeling kwijt.
RockMuZine: Dat was mijn volgende vraag… Wat is er gebeurd met jullie tourbus in Oostenrijk? Ik las dat de bus in brand is gevlogen.
Coroner: Op de foto’s zie je een tunnel op de achtergrond. De brand begon al in de tunnel en het moment dat we eruit waren gereden brulde de chauffeur dat we de bus ogenblikkelijk moesten verlaten. Hij kon echter niet anders dan [de bus] vlakbij de vangrail parkeren, bovenop een brug. The enige uitweg voor de inzittenden was over de vangrail springen, maar daarachter was maar een smal pad met een hek, met daar weer achter een vijftig meter diepe afgrond. We kregen het toch voor elkaar, klommen over de vangrail en begonnen gewoon maar heel hard te rennen op onze blote voeten.
RockMuZine: Waren jullie aan het rusten toen het gebeurde?
Coroner: Sommigen sliepen inderdaad. Vincent had alleen een onderbroek aan.
Vincent: Het gebeurde in de ochtend. We hadden in een hotel overnacht en waren op weg naar de volgende zaal. Die bus had al eerder problemen gehad met de motor, en net toen we de tunnel uitreden explodeerde de boel. Het was echt ziek!
Al vrij snel arriveerden er ambulances, en die namen ons allemaal mee naar een ‘Alp Stube’, een klein hotel, waar we allemaal onderzocht werden door het medisch personeel. Even later kwam de politie, maar die zetten het op een zuipen. (lacht) Nee hoor, geintje.
RockMuZine: Dat moet allemaal heel surrealistisch zijn geweest.
Coroner: Absoluut! Het Rode Kruis was er zelfs om ons bij te staan zodat we niet in shock zouden raken. Dat kan namelijk gebeuren na zo een gebeurtenis. Maar op dat moment hadden we geen idee waar ze het over hadden. Ik heb de neiging om in cirkels te lopen als ik nadenk of mijn hoofd leeg wil maken, en een van de Rode Kruis types bleef maar achter me aan lopen, terwijl ik dacht, “Moet dit nou?”
Janitor: Het bleek later dat de motor van de bus in brand was gevlogen. De voorkant van de bus heeft niet gebrand, maar er was wel overal rook- en waterschade. De bagageruimte stond vol water en het was er zó heet geweest, dat een deel van onze apparatuur gesmolten was.
Coroner: Tja… Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal.
Vincent: Rock ‘n Roll!
RockMuZine: Misschien heb ik het mis, maar ik dacht op Twitter te hebben gelezen dat het zelfs het nieuws heeft gehaald op TV.
Janitor: In Zweden hebben alle landelijke dagbladen het verhaal gebracht, en zelfs ook enkele locale bladen. Of het op TV was, weet ik niet.
Vincent: Zou best kunnen. Er liepen op een gegeven moment heel veel mensen rond daar.
RockMuZine: Waar komt de inspiratie vandaan voor jullie bandnaam?
Coroner: Ik heb jarenlang in een Punkband gespeeld, maar wilde weleens wat anders. Pelle (‘Gravedigger’, bassist) en ik besloten de muziekstijlen die we wilden speelden te combineren; hij wilde Folk-Punk en ik voelde veel voor het integreren van een meer ‘orchestrale’ sound, geïnspireerd door bands zoals Dimmu Borgir en Behemoth. Toen we de stijlen samenvoegden, was het alsof je contact maakte tussen de doden en de levenden. Er is altijd interactie tussen de twee, toch? We maken hymnes voor de Dood.
RockMuZine: De eerste keer dat ik jullie live zag, dacht ik, “Hier komt de begrafenisonderneming.”
Coroner: Hahaha, ja. De 19de eeuw inspireert ons. Er is een zekere nostalgie in onze muziek.
RockMuZine: Jullie muziek spreekt een breder publiek aan, niet alleen Goths en Rockers. Ik heb jullie nu twee keer gezien tijdens deze tour en beide keren lag de zaal aan jullie voeten. Best uniek voor een voorprogramma.
Janitor: We hebben altijd lol als we optreden, en we willen uiteraard dat het publiek ook plezier heeft. Ook willen we graag anders zijn dan andere bands, en dat heeft invloed op de samenstelling van onze setlist; de volgorde van de songs.
RockMuZine: Jullie openen met een Goth-Rock nummer, ‘Trauma Queens and Atheists’, om vervolgens door te gaan met een Folk-Rock song.
Coroner: Yeah, er zullen altijd Punk-invloeden zijn in onze nummers! Janitor en ik hebben een heleboel materiaal midden in de nacht geschreven, rechtstreeks vanuit de kroeg naar de oefenruimte. Soms was het helemaal niets, maar vaak genoeg konden we het gebruiken om te zien hoe we de verschillende muziekstijlen konden combineren.
RockMuZine: En deze mix van stijlen zorgt ervoor dat jullie muziek nooit voorspelbaar is.
Vincent: Dat horen we vaak, vooral van de mensen die ons opzoeken na de show bij de merchandise stand. Ze zeggen zelfs dat we de beste support act zijn die ze ooit hebben meegemaakt! Echt ongelooflijk, die reacties!
Janitor Die reacties maken het de moeite waard om elke dag weer in die verdomde bus te stappen, hahaha! We hebben echt geweldige responses gehad tijdens deze Europese tour.
RockMuZine: Op jullie eerste album, ‘Decadence’, hebben jullie instrumenten gebruikt die a-typisch zijn voor het [Goth-Rock] genre. Zoals op ‘Hide in the Dark’, is dat een accordeon?
Janitor: Het is een luchtorgel!
Coroner: We hebben dat eerste album opgenomen in een studio genaamd ‘Dust’, en de eigenaar (Zweedse punk legende Joakim Thåström) had daar een heleboel eigenaardige instrumenten liggen. We hadden de grootste lol met die dingen, hebben ze allemaal geprobeerd, en enkele kun je inderdaad terugvinden op het album.
RockMuZine: ‘Decadence’ heeft een prachtige, melancholische sfeer. Af en toe dacht ik, dit is Evert Taube 2.0 (Evert Taube is een Zweedse zanger/troubadour, componist en schrijver).
Janitor: (knikt) Het luchtorgel is geweldig. Je kunt er een hele coole ondergrond mee creëren voor je muziek. We zijn niet bang te experimenteren met de wat meer aparte instrumenten.
RockMuZine: Jullie hebben tijdens deze tour een stijging gehad van Facebook ‘likes’.
Vincent: Ja! Een grote stijging, zelfs. Elke avond nemen we een foto van het puliek, en die zetten we op onze Facebook-pagina. We krijgen daar erg leuke commentaren op.
Coroner: Toen de tournee begon schoten onze Facebook statistieken zowat door het plafond. In èèn week een stijging van, wat, 300.000 procent of zo. Echt gestoord!
RockMuZine: Geldt dit ook voor Spotify en iTunes, of hebben jullie dat niet kunnen bekijken tijdens de tour?
Vincent: Nee, we hebben die cijfers nog niet ontvangen. Maar het zou me niets verbazen als we ook daar meer volgers hebben.
RockMuZine: Zweden is vooral bekend om Melodic Death Metal, Sleaze Rock, Hard Rock… Is er ook een Goth scene?
Coroner: Over het algemeen zou je kunnen stellen dat die er nauwelijks is. In Karlstad hebben we wel een geschiedenis wat betreft ‘Svart Rock’ (Zwarte – als in de kleur – Rock) met bijvoorbeeld een band als ‘Bay Laurel’. Rickard Löfgren van Bay Laurel heeft onze twee studio albums gemixed en gemasterd, en hij was ook betrokken bij de productie van onze nieuwe singles collectie.
Janitor: Er is ook een andere geweldige band uit Karlstad, ‘The Coffinshakers’.
Coroner: De Goth scene is veel groter buiten Zweden. De Fetish scene ook, trouwens. In onze woonplaats kom je niet zoveel mensen tegen die naakt rondlopen met alleen een stringetje aan en een gasmasker op hun buik. (Coroner refereert aan een dwaze avond in London, toen de band terechtkwam in een fetish club)
RockMuZine: Wat voor publiek hebben jullie trouwens in Zweden?
Vincent: Heel gevarieerd.
Janitor: Zeker gevarieerd. We hebben geen echte doelgroep. En dat is lekker, want dan is alles mogelijk.
Coroner: We zijn niet in een genre-hokje te plaatsen.
Vincent: Dat maakt het af en toe heel lastig uit te leggen wat voor muziek we maken. Het is Rock, met een mix van… Goth… Punk… Folk…
RockMuZine: Dat is nu juist zo slim! Zweedse folk heeft vaak een melancholisch verlangen in zich, en zelfs een duister randje…
Vincent: Zal het duister van de Scandinavische wintermaanden wel zijn…
RockMuZine: En dat hebben jullie geïntegreerd in jullie muziek.
Janitor: Dat melancholisch verlangen in Zweedse folk is echt prachtig!
RockMuZine: Het is de laatste dag van de tour. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Coroner: Nog meer Fetish clubs bezoeken, hahaha!
Janitor: Weer touren, en nog meer platen maken!
Coroner: Het zou geweldig zijn als we de plekken waar we gespeeld hebben deze tour nogmaals kunnen bezoeken. Het is echt geweldig geweest.
RockMuZine: We hopen jullie gauw weer te zien. Bedankt voor het interview!