Coldplay is het afgelopen decennium van een alternatief britpopbandje uitgegroeid tot een van de grootste popacts van de wereld. BNN zendt een documentaire uit over hun Mylo Xyloto Tour, die in 2011 van start ging. Coldplay is het afgelopen decennium van een alternatief britpopbandje uitgegroeid tot een van de grootste popacts van het moment. Chris Martin en zijn collega’s trekken in de hele wereld volle stadions.
BNN zendt een documentaire uit over hun Mylo Xyloto Tour, die in 2011 van start ging. De band is dan op het hoogtepunt van de roem en speelt 125 concerten in 25 landen. Maar liefst drie miljoen fans komen kijken hoe ze klassiekers als ‘Clocks’, ‘Yellow’ en ‘Viva la vida’ ten gehore brengen.
Concertfilm
Ook spelen ze nummers van het album waarnaar de tour is genoemd, zoals ‘Paradise’ en ‘Every teardrop is a waterfall’. Deze concertfilm laat beelden zien van optredens in het Parijse Stade de France, het Bell Centre in Montreal en het Glastonbury-festival in Groot-Brittannië.
Coldplay live 2012, 21:25 – 22:35 uur, NPO 3
Met zijn derde album Heaven after midnight keert Waylon weer terug naar zijn ‘country roots’. De documentaire Waylon… ain’t giving up easy volgt de Nederlandse singer-songwriter bij de opnames in Nashville en Hollywood.
Waylon heeft een lange weg afgelegd om te komen tot waar hij nu is. Tot 2008 was Willem ‘Waylon’ Bijkerk nog een anonieme muzikant met grote ambities. Hij timmerde al jaren aan de weg in de industrie, maar een doorbraak bleef uit. Tot Holland’s Got Talent.
Frustrerende zoektocht
Het programma maakte van Waylon een BN’er en zijn debuutalbum Wicked Ways was een groot succes. Hij tekende bij Motown en een tweede album (After All) volgde. Daar was Waylon echter totaal niet gelukkig mee. In het Algemeen Dagblad omschrijft hij de periode als ‘een ongelooflijk frustrerende zoektocht’. “Ik heb echt overwogen om die tweede plaat in de prullenbak te gooien, maar het was niet mijn beslissing. Andere mensen hadden die plaat betaald.”
The Common Linnets
Eerder dit jaar vertegenwoordigde Waylon samen met Ilse DeLange ons land op het Eurovisie Songfestival. Als The Common Linnets behaalden ze de tweede plek met het nummer Calm after the storm, dat een wereldwijde hit werd. Een Europese promotietour stond op de planning, maar Waylon zag dat niet zitten. Hij wilde zijn eigen koers varen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, maar daar trekt de zanger zich naar eigen zeggen niets van aan. “Ik heb kunnen afrekenen met al dat gezeik in m’n leven”, zegt Waylon in het AD. “Als je een eerlijk persoon bent en zegt wat je denkt wordt je dat vooral in deze industrie niet in dank afgenomen, maar ik heb hier schijt aan.”
Alles in eigen hand
In de muziekdocumentaire Waylon… ain’t giving up easy wordt Waylon gevolgd bij de opnames van zijn derde album, Heaven after midnight. De nummers werden geschreven in muziekmekka Nashville en opgenomen in de legendarische Capitol Studio’s in Hollywood. Hij heeft geleerd van de fouten bij zijn tweede album en deed dit keer alles zelf: van de financiering tot het artwork. Het is zíjn album, met zíjn verhaal. “Het is een plaat waar ik veel van me af schud, waar ik veel oplossingen voor mijzelf heb gevonden voor de zaken waar ik in mijn leven mee te maken heb gehad.”
Waylon… ain’t giving up easy, 23:35 – 00:40 uur, NPO 3