Opera Trionfo start dinsdag 30 september de derde en voor Nederland laatste reeks voorstellingen van Benjamin Brittens opera Owen Wingrave, in het Agora Theater te Lelystad. Deze productie gaat wegens groot succes in reprise en is ook te zien in Helmond, Wageningen, Hengelo, Delft en Leiden. Opnieuw werkt Opera Trionfo samen met het Nieuw Ensemble en dirigent Ed Spanjaard.
De recensies zijn lovend. De NRC prijst de ‘indrukwekkende enscenering’ en vindt dat de voorstelling ‘uitstekend gezongen’ wordt. De Volkskrant roemt regisseur Floris Visser om ‘het psychologisch drama met veel lagen’ dat hij blootlegt. De recensent van Trouw kreeg ‘kippenvel’ van de ‘naar de strot grijpende beelden.’ De Telegraaf ervaart het als ‘een voorstelling die nog dagen nawerkt’.
Owen Wingrave is een van Brittens persoonlijkste stukken. De componist was een overtuigd pacifist. Toen de BBC in 1967 hem vroeg een opera voor televisie te schrijven, beheerste de Vietnamoorlog dagelijks het nieuws. Britten wilde de waanzin van oorlog aan de kaak stellen en zette het negentiende-eeuwse spookverhaal Owen Wingrave van Henry James op muziek: een jongeman van adel zweert geweld af en staakt zijn militaire loopbaan. In het duistere landhuis Paramore komt hij in conflict met zijn familie, inclusief de geesten van zijn voorouders. Dit gegeven inspireerde Britten tot een rijkgeschakeerde opera vol suspense.
De dertigjarige regisseur Floris Visser maakte met Owen Wingrave zijn doorbraak. Hij won de Charlotte Köhler Prijs en werd als eerste Nederlandse regisseur ooit gevraagd om te werken voor de wereldberoemde Bolshoi Opera in Moskou. In mei ging daar met veel succes zijn nieuwe productie van Mozarts Così fan tutte in première.
Dirigent Ed Spanjaard heeft een speciale band met Owen Wingrave. Als repetitor aan de Londense Royal Opera werkte hij in 1973 mee aan de eerste theaterproductie. Ed Spanjaard is een van Nederlands prominentste operadirigenten. Hij maakte bij de Nederlandse Reisopera diepe indruk met Wagners Ring des Nibelungen.