Bands als Echo & The Bunnymen, Comsat Angels, U2 en The Sound debuteren in 1980 met albums die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gezien en gehoord als toonaangevende platen. Platen die richting geven aan een nieuw geluid en een andere en kritische toon. Geen rock, geen punk maar New Wave. De bands hebben vele overeenkomsten. Zoals het jaarlijks uitbrengen van nieuwe platen, de fans, de boodschap, de toerchema’s en dus ook toernee’s langs het clubcircuit in Nederland. De groepen worden in één adem genoemd. Hoe het verder met U2 is gegaan, weten we allemaal. Echo & The Bunnymen maken al meer dan dertig jaar verdienstelijke CD’s en treden nog steeds op, zoals onlangs nog in een uitverkocht Tivoli in Utrecht. De vlam van The Comsat Angels dooft na enkele jaren als een waakvlam. Het verhaal van The Sound uit Londen is vooral ook het verhaal van zanger en frontman Adrian Borland. Na zeven elpees met geniale nummers stopt Borland in 1987 met The Sound. In de jaren daarna werkt de Londenaar, die lijdt aan depressies, aan een aantal muzikale projecten en brengt hij enkele platen uit, onder meer met The Citizens. Hij toert regelmatig door Nederland en woont zelfs enige tijd in Haarlem. Op 30 april 1999 pleegt Adrian Borland op 41-jarige leeftijd in Londen zelfmoord door op het station van Wimbledon voor de trein te springen.
Walking in the opposite direction
Naar aanleiding van zijn dood schrijft The Sound fan van het eerste uur Jean-Paul van Mierlo uit Nootdorp samen met journaliste Willemien Spook rond de eeuwwisseling een boekje met anekdotes, verhalen en foto’s over Adrian Borland. Na drie postuum CD’s, zes alsnog uitgebrachte live CD’s van The Sound, tribute optredens in Haarlem en Amsterdam en een CD-box set nam Van Mierlo (51) samen met filmmaker Marc Waltman onlangs het initiatief voor een documentaire over het leven van Adrian Borland met als titel. ‘Walking in the opposite direction’. De eerste opnames zijn inmiddels begonnen. Van Mierlo en Waltman willen in de documentaire vanuit diverse invalshoeken het (te) korte leven van Borland belichten. Zoals die tijdens zijn periode in Haarlem en vlak voor zijn dood in 1999. ‘Niet zo maar een tribute film’ aldus van Mierlo. Voor de documentaire en opnames is het duo al al een aantal keer naar Londen afgereisd. Voor interviews met onder andere buren, jeugdvrienden en ex-bandleden. Maar ook voor een bezoek aan het ouderlijk huis van Adrian en interview met Bob, de vader van Adrian Borland. ‘Het was bijzonder, emotioneel en spannend. Het slapen in Adrians kamer en bed gaat je immers niet in de koude kleren zitten, te meer daar veel spullen van Adrian er nog rond slingeren en Bob niet erg goed is in opruimen. Er zijn prachtige opnames gemaakt waarbij de interviews een bevestiging gaven van het beeld dat er van Adrian al was. Maar ook heel verrassende zaken kwamen aan de orde.’ Voor volgende maand, juli 2014, taan ontmoetingen met de voormalige manager van The Sound Stephen Budd en producer Nick Robbins op de agenda..
Crowdfunding
Om het project te continueren en de documentaire verder mogelijk en af te maken, worden fondsen geworven. Van Mierlo: ‘De eerste Crowdfunding campagne is redelijk geslaagd geweest, daarmee is 18.000 euro opgehaald. Vanuit Canada is er een aanbod dat om inzake ‘giveaways’ voor de donateurs een speciale Tribute cd op te nemen’.
https://www.youtube.com/watch?v=oQikTwogcpk