Deze zomer brengen frisdrankmerk Fernandes en platenlabel Top Notch vijf verzamelalbums uit met muziek van de Surinaamse helden van vroeger. Daarnaast worden een aantal exclusieve tracks en videoclips uitgebracht waarin deze iconen van toen samenwerken met artiesten van nu. Van jonge rappers tot talentvolle producers. De presentatie van het eerste album, van Max Nijman, vindt plaats op vrijdag 16 mei en hiermee wordt Sranan Gowtu officieel gelanceerd.
‘Wasmasjien’, ‘Adjossi’ en ‘Je bent nog niet gelukkig met een mooie vrouw’ zijn allen bekende nummers van Surinaamse bodem. Artiesten als Max Nijman, Trafassi en Max Woiski Jr. zijn met hun muziek uitgegroeid tot iconen van de Surinaamse muziekcultuur en een grote inspiratiebron voor artiesten van nu. Om de smaak van het rijke culturele erfgoed en de kleurrijke Surinaamse muziek in Nederland onder de aandacht te brengen, starten frisdrankmerk Fernandes en platenlabel Top Notch het initiatief Sranan Gowtu. Dit muzikale eerbetoon bestaat uit diverse samenwerkingen tussen helden van toen én nu, waaronder artiesten zoals rapper Keizer en het veelbelovende talent Bokoesam. Daarnaast worden de Surinaamse iconen tijdelijk geportretteerd op negen miljoen blikjes Fernandes, zowel van de nieuwe smaak Pink Melon als van de bekende smaken.
Maureen Fernandes, kleindochter van de oprichter van het Surinaamse frisdrankmerk dat sinds de jaren ’70 ook in Nederland is uitgegroeid tot één van de meest populaire frisdrankmerken onder jongeren: “Het initiatief Sranan Gowtu is een unieke manier om onze trots op de Surinaamse cultuur gezamenlijk uit te dragen. Surinamers houden nu eenmaal van een feestje. Muziek, dansen en lekker eten en drinken wordt er met de paplepel ingegoten. Dit past bij de Surinaamse gastvrijheid en vele rijke tradities. We willen al het bijzondere van Suriname koesteren, verspreiden en vieren. Dit kan het beste met muziek, want dit zit echt in Surinamers.”
Kees de Koning, oprichter van platenlabel Top Notch over het initiatief: “Fernandes is een sterk onderdeel van de Surinaamse cultuur en dit gevoel willen wij met Sranan Gowtu uitdragen. We hebben dit project daarom samen met Fernandes geïnitieerd om de bijzondere Surinaamse cultuur en energieke muziek onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. De Surinaamse muziek heeft een grote invloed op huidige muziekstromen. Veel jonge artiesten van nu zijn opgegroeid met de Surinaamse muziekiconen wiens muziek vaak de basis vormt van nieuwe tracks.”
De passie voor muziek zit verweven in de Surinaamse cultuur en het familie-erfgoed van Fernandes. Daarom brengt Fernandes samen met Top Notch onder de vlag Sranan Gowtu, in de zomer van 2014 vijf verzamelalbums uit, waarvan de eerste drie albums in mei verschijnen. Het eerste album is van Max Nijman, onder Surinamers één van de grootste artiesten, en ligt vanaf vrijdag 16 mei in de winkels. De nummers zijn geselecteerd door Max Nijman zelf en Kees de Koning. Maureen Fernandes kent Max Nijman al van kinds af aan: “Voor ons is zijn muziek tijdloos en doorspekt van mooie herinneringen aan onze jeugd, ouders en het vroegere Suriname.”
Op 23 mei verschijnt het tweede verzamelalbum, van de Surinaamse band Trafassi. Zij werden bekend met de grote Nederlandse hit ’Wasmasjien’. Fernandes: “Trafassi heeft de Surinaamse muziek wijd verspreid en toegankelijk gemaakt voor het grotere Nederlandse publiek. Trafassi is een geweldige gangmaker, tikkeltje ondeugend en grote showman. Trafassi betekent plezier.”
Het verzamelalbum van Max Woiski Jr. wordt op 30 mei gelanceerd waarvan ‘Rijst met kouseband’ en ‘Je bent nog niet gelukkig met een mooie vrouw’ zijn bekendste hits zijn. In juli volgen de albumreleases van de artiesten Kid Dynamite en Papa Touwtjie. De artiesten die onderdeel zijn van het Sranan Gowtu project zijn: Aptijt, Bokoesam, Damaru, FS Green, Keizer, Kid Dynamite, La Rouge, Lieve Hugo, Max Nijman, Max Woiski Jr., Max Woiski Sr., Papa Touwtjie, SBMG, Soulsearchin en Trafassi.
Fernandes is een frisdrankmerk uit Suriname en is bekend door de kleurrijke range van exotische smaken. In de jaren ’70 verhuisde Fernandes mee om in Nederland ook een thuis op te bouwen en is groot geworden in de Surinaamse eettentjes en toko’s. Fernandes is een zeer populair frisdrankmerk onder Nederlandse jongeren. Sinds enkele jaren heeft Fernandes een brede distributie en is verkrijgbaar in een groot deel van de Nederlandse supermarkten, snackbars en schoolkantines.