Muzikant, schrijver en mede-oprichter van de Tilburgse Rockacademie Bertus Borgers (1947) is met pensioen, zo is te lezen op zijn website. Dit wil allerminst zeggen dat hij zich ook gedraagt als een pensionada. Maxazine sprak Borgers over zijn leven als muzikant, over zijn Ik hou van Herman-project en over zijn plannen voor de toekomst.
Underground
Vijftig jaar geleden begon hij zijn muzikale carrière en speelde hij saxofoon bij The Evergreens, waarna hij de undergroundband Mr. Albert Show oprichtte. In deze band was hij saxofonist en zanger en schreef hij mee aan de nummers. “We waren tegen alles. Commercieel was een fout begrip in onze ogen. We waren ook tegen de ouderwetse muziekindustrie. We hadden niks met singles maken. We wilden langere nummers spelen. In de vroegere Effenaar deden we een nummer van veertig minuten.” Borgers heeft deze anticommerciële stijl altijd weten te behouden. “Als iets een succes werd hield de inspiratie op. Dingen moeten tof zijn om te doen.”
Rockacademie & Samenwerkingen
Hij heeft samengespeeld met interessante bands als Normaal, Slagerij van Kampen en Cuby + Blizzards. Met de Golden Earring speelt hij al vanaf 1971 en vorig jaar stonden ze nog samen op Paaspop. Daarnaast speelde hij veel met Herman Brood, samen schreven ze nummers. “Er zijn weinig saxofonisten die met rockmuziek zijn opgegroeid. De meesten zitten in de jazz. Ik speel al vanaf mijn vijftiende in gitaarbands en daardoor ben ik gevormd, dat is mijn geluk geweest. Ook zorgde ik ervoor dat ik met de juiste mensen op het podium kwam. De mensen met wie je matcht qua sound en opvattingen, daar ging ik zorgvuldig naar op zoek.”
Vijftien jaar geleden begon Borgers met de Rockacademie, waar hij het naar eigen zeggen normaal en aanvaardbaar heeft gemaakt dat je in (pop)muziek getraind en gecoacht kunt worden. “Ik had een halve baan daar omdat ik daarnaast ook altijd nog speelde en schreef.” Feitelijk is hij nu gestopt, hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. De vraag is of hij het gaat missen? “Ik zie het als iets wat ik vroeger heb gedaan. Je moet niet steeds vast blijven houden aan de status die je hebt. Op een gegeven moment is het gewoon afgelopen.”
Hij is nog wel betrokken bij projecten in de Balkan die hij begon in de tijd van de Rockacademie. Zo is hij is adviseur van Musicians without Borders. Hij zette muziekscholen op in Kosovo en Bosnië waar hij nog steeds binding mee heeft.
Herman Brood
Veertig jaar geleden kwam hij Herman Brood tegen. Vanaf het begin hadden de twee een goede verstandhouding. Borgers noemt ze soulmates. Tot Hermans dood speelden ze een grote rol in elkaars leven. Altijd waren ze bereid met elkaar te spelen en het bleef interessant om met elkaar te werken.
Tien jaar na Hermans dood begon Borgers met het schrijven van het boek ‘Ik hou van Herman’. “In 2011 zou Herman 65 zijn geworden, ter gelegenheid daarvan schreef ik het boek. Mijn positie tegenover Herman was anders dan die van de meeste andere biografen. Die zijn vaak fan. Herman en ik waren al bevriend voordat hij bekend werd en we konden ook boos zijn op elkaar.”
Bijna vanzelfsprekend komt ook het drugsgebruik van Herman aan de orde. “Herman gebruikte gelukkig weinig heroïne, wel veel speed en alcohol, dat was zijn combinatie. Hij kende mijn regel: Op mijn vierkante meter geen heroïne. Ik had er in mijn omgeving slechte ervaring mee. Al jong trok ik de streep daar.” Over Hermans typische levensstijl zegt Borgers: “In de jaren 70 viel zijn levensstijl meer op dan zijn muziek. In Nederland klapte de hele moraal uit elkaar in die tijd. Herman paste daar precies in, een vrolijke jongen die de doodzonde bedreef alsof het dagelijkse kost was, in alle openbaarheid. De gevestigde orde raakte erdoor in paniek.”
Ik hou van Herman, de trilogie
Het boek gaf hij de titel ‘Ik hou van Herman’. “Ik denk met veel plezier aan Herman terug, daarom dekt de titel de lading.” Toen Borgers het boek geschreven had, overtuigde zijn theateragent hem ervan dat hij er een voorstelling van moest maken waarin de verhalen van Borgers over Herman verteld wordt en er veel muziek gespeeld wordt. Borgers volgde het advies van zijn theateragent op. “Het was heel veel werk.”
Het boek was er een paar jaar geleden al, de theatervoorstelling speelt nog tot en met volgend seizoen, nu komt de soundtrack van Ik hou van Herman uit. “Elk nummer uit de voorstelling heb ik een eigen arrangement gegeven. Never Be Clever bijvoorbeeld was een uptight rocksong. Daar heb ik een country-rock balad van gemaakt die gespeeld wordt door mijn dochter Nova. Van Get Lost, een snelle soultrack heb ik lounge-jazzy ding van gemaakt.”
Voor het album haalde Borgers er verschillende andere muzikanten bij, waaronder George Kooijmans, Rinus Gerritsen, Hans Lafaille en Koen Rijnbeek. Rijnbeek is ook de webmaster van Borgers website. “Het is een soort persoonlijk museum.”
De toekomst
Borgers is dankbaar dat hij muziek kan maken, dat het hem gegeven is. “Zolang ik gevraagd word en het me gegeven is, blijf ik spelen. Een muzikant gaat nooit met pensioen.”
Dankzij het stoppen met de Rockacademie heeft hij iets meer vrije tijd. Het blijkt dat de tijd hem ruimte geeft voor nieuwe plannen. “Over een tijdje wil ik een band opzetten waarin verschillende generaties samenwerken in een performance. Generation Jam ga ik het noemen. Ik vind het interessant om te zien hoe verschillende generaties dingen verwerken.”
De theatershow Ik hou van Herman loopt nog tot volgend seizoen door. De laatste voorstelling in 2014 zal – toevallig!- in Zwolle zijn. Het boek en de cd kunnen op www.ikhouvanherman.nl of op www.bertusborgers.nl besteld worden. “Lees het boek en luister de cd. Het is een echte combi.”
Enkele dagen na het interview komt plots het bericht dat ‘hunne Peer’ plotseling en veel te vroeg het leven heeft gelaten. Peter was naast de gitarist van ‘Ik hou van Herman’ een geweldig mens. Maxazine wenst Bertus, Nova, Ruud en de rest van de familie veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. Het moge duidelijk zijn dat een en ander er toe kan leiden dat de theatertournee van ‘Ik hou van Herman’ hierdoor een ander karakter zal krijgen.