Gisteren is het eerste exemplaar van een nieuw boek over de nederpop uitgereikt aan Ernst Jansz. In ‘Er speelt vanavond in het buurthuis een band’ laat Twan Linders muzikanten uit de Nederlandstalige popstroming van begin jaren ’80 hun verhaal vertellen. 1982. Doris Day en andere stukken van Doe Maar is de bestverkochte elpee van het jaar. Het fluorescerende fosforgroen en zuurstokroze, de kleuren van Doe Maar, overspoelen het straatbeeld.
In het kielzog van die band breken ook Het Goede Doel, Toontje Lager en Frank Boeijen Groep met hun Nederlandstalige popmuziek bij een groot publiek door. Waarom gingen al die bandjes in het Nederlands zingen? Welke problemen kwamen ze daarbij tegen? Welke rollen speelden punk en maatschappelijke betrokkenheid? Waarom werd die Nederlandstalige stroming zo populair bij een groot publiek? En waarom was de hausse weer zo snel voorbij?
Deze en andere vragen worden beantwoord in Er speelt vanavond in het buurthuis een band. Ditmaal door de muzikanten die onderdeel uitmaakten van de stroming. Enkele namen: Ernst Jansz (Doe Maar), Henk Westbroek (Het Goede Doel), Frank Boeijen, Ben Jolink (Normaal), Harrie Jekkers (Klein Orkest) en Harry Slinger (Drukwerk). Naast de mooie verhalen en interessante theorieën bevat het boek veel (deels nooit eerder gepubliceerde) foto’s uit de privécollecties van de muzikanten en van gerenommeerde popfotografen als Kees Tabak, Govert de Roos, Patricia Steur e.v.a. Er speelt vanavond in het buurthuis een band is te koop via de website van Uitgeverij Catharsis en de betere boekhandel.